Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.06.2011

Incepind cu anul 2012, Guvernul va exclude accizele la produsele vinicole, vinuri si sucuri din struguri

Incepind cu anul 2012, Guvernul va exclude accizele la produsele vinicole, vinuri si sucuri din struguri

Incepind cu anul 2012, Guvernul va exclude accizele la produsele vinicole, vinuri si sucuri din struguri, in scopul facilitarii activitatii vinificatorilor. Despre aceasta a anuntat premierul Vlad Filat, luni, 20 iunie, in cadrul unei sedinte de lucru cu vinificatorii din R. Moldova. „Sper că acest lucru vă va ajuta să vă îmbunătăţiţi activitatea. Vă chem să fim solidari şi în continuare, căci fără implicare nu vom reuşi să avem rezultate frumoase", a precizat Prim-ministrul.

Vasile Bumacov, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, a făcut o prezentare succintă a ramurii vitivinicole, precizînd că la momentul de faţă  Executivul este angajat într-un amplu proces de renovare a domeniului respectiv.  Conform spuselor ministrului, în ultimul an s-a reuşit realizarea mai multor acţiuni bune, printre care: stabilirea indicaţiilor geografice, inaugurarea unui oficiu de consultanţă în acest sens, constituirea Consiliului de promovare a producţiei vinicole şi elaborarea brandului comun sub care vor fi promovate vinurile moldoveneşti peste hotare, reintroducerea subvenţiilor în valoare de 20% pentru plantarea viţei-de-vie pentru soiurile tehnice.

Vasile Bumacov a anunţat şi despre demararea activităţilor din cadrul proiectului Băncii Europene pentru Investiţii în valoare de 75 milioane euro, care are drept scop creşterea competitivităţii producţiei vinicole moldoveneşti şi majorarea exporturilor. Ministrul s-a referit şi la necesitatea majorării consumului de vin de calitate în interiorul ţării, prin diminuarea consumului de băuturi tari.

Vlad Filat a spus că Guvernul depune eforturi pentru a crea condiţii cît mai bune de activitate vinificatorilor din Republica Moldova. Premierul a îndemnat vinificatorii să folosească intens posibilităţile oferite de proiectul BEI, precizînd că  acesta urmează a fi suplinit cu fonduri venite din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltarea, dar şi cu un grant venit de la Comisia Europeană.

„Săptămîna acesta mă voi afla la Bruxelles, unde voi discuta inclusiv despre modul în care poate fi ajutat în continuare domeniul viti-vinicol pentru a deveni unul competitiv,  dar şi posibilitatea deschiderii în ţara noastră a mai multor laboratoare de certificare a calităţii", a spus Premierul.

Vlad Filat şi-a exprimat speranţa că terminalul pentru exportul de vinuri în Federaţia Rusă,  inaugurat recent la Sankt-Petersburg, va facilita activitatea vinificatorilor moldoveni pe această piaţă, iar poziţia Republicii Moldova în calitate de exportator de vinuri de calitate va fi consolidată.

Vlad Filat s-a referit şi la datoriile vinificatorilor faţă de producătorii de struguri. Premierul a precizat că o parte din cetăţenii care au comercializat struguri producătorilor de vinuri încă nu şi-au primit banii şi a solicitat o evaluare a situaţiei şi a măsurilor ce se impun, astfel încît, pînă la noua roadă, fermierii să îşi ridice banii.

Vinificatorii au mulţumit pentru iniţiativa de a exclude accizele pentru băuturile vinicole, vin şi sucuri din struguri, precizînd că aceasta este una extrem de binevenită. Ei au solicitat intervenţia Executivului la capitolul licenţierea activităţii şi ajustarea tarifelor de certificare. În context, Vlad Filat a spus că va examina situaţia privind taxele de certificare, dar şi posibilitatea denomopolizării domeniului de verificare a calităţii şi instituirea unor taxe adecvate.

De asemenea, Vlad Filat a precizat că va desfăşura şi o şedinţă cu producătorii de bere, în cadrul căreia va fi examinată situaţia din domeniu, informeaza Serviciul de presă al Executivului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus