Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.06.2011

Guvernul Republicii Moldova a negociat şi a contractat pînă acum proiecte în valoare de 1,2 mlrd. euro

Guvernul Republicii Moldova a negociat şi a contractat pînă acum proiecte în valoare de 1,2 mlrd. euro

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat astăzi şedinţa Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică. În cadrul şedinţei au fost prezentate informaţii despre rezultatele Programului „Relansăm Moldova", lansat în martie 2010, la Bruxelles. Potrivit datelor prezentate din cei 1,8 mlrd. euro acordaţi de partenerii de dezvoltare, Guvernul Republicii Moldova a negociat şi a contractat pînă acum proiecte în valoare de 1,2 mlrd. euro. Cele mai mari finanţări fiind direcţionate spre aşa sectoare cum sunt: infrastructura drumurilor, agricultura şi aprovizionarea cu apă şi canalizare, suport bugetar.

Tot astăzi, membrii Comitetului au decis că domeniile prioritare, în care vor fi  distribuite în anul 2012-2014 fondurile oferite de Banca Mondială şi Uniunea Europeană sunt reformarea justiţiei şi implementarea Planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu UE, educaţia, agricultura, cît şi suport bugetar.

Prim-ministrul a menţionat că reformarea justiţiei este extrem necesară pentru a putea continua procesul de reforme şi în alte domenii. Vlad Filat  s-a arătat convins că resursele financiare obţinute de Republica Moldova vor fi gestionate eficient şi a cerut maximă responsabilitate în administrarea proiectelor. 

În cadrul şedinţei de astăzi s-a mai discutat şi despre proiectul de aprovizionare cu apă şi canalizare a raionului Nisporeni, un acord de implementare în acest sens  urmează să fie semnat în această săptămîna. Ca urmare a implementării acestui proiect pînă în anul 2015, 65% din populaţie raionului va fi conectată la apă potabilă, iar 72 % la sisteme de salubrizare. Costul total al proiectului este de peste 11 mln. euro.

Membrii Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică au mai decis astăzi ca din alocaţiile pentru anul 2010 din cadrul proiectului de Asistenţa tehnică oferită de Republica Populară Chineză să fie continuat procesul de dotare cu calculatoare conectate la reţeaua internet  a căminelor studenţeşti, informează Serviciul de presă al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus