Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-06-21/contrabanda-cu-droguri-din-india-21530.html
Data: Jun 21, 2011 (13:45)

Contrabandă cu droguri din India

Procuratura Generală a dispus transferul urmăririi penale către autorităţile judiciare ale României în cazul unui cetăţean român, învinuit de contrabandă cu droguri.

Respectiva cauză penală a fost declanşată de autorităţile Republicii Moldova pe 31 mai curent.

Din investigaţiile procurorilor reiese că la sfîrşitul lunii mai, la postul vamal intern nr.2 „Poşta" a fost stabilit un colet parvenit din or. Mumbai, India în Republica Moldova, pe numele unui cetăţean român, care a trezit suspiciuni că ar fi conţinut substanţe narcotice psihotrope şi precusori.

După ridicarea „mărfii", în coletul respectiv a fost depistat un pachet cu substanţă prăfoasă-cristalină de culoare albă cu un miros specific înţepător.

Conform raportului de constatare tehnico-ştiinţifică substanţa din colet s-a dovedit a fi un drog cu o greutate de aproximativ 850 grame.

Fiind audiat de procurori, învinuitul a declarat că a fost impus de un conaţional să se deplaseze în Republica Moldova, unde va primi coletul, iar ulterior, prin telefon, va primi indicaţii referitor la expedierea substanţelor psihotrope.

Conform prevederilor legale, transmiterea cauzelor penale aflate în faza de urmărire penală a procesului penal către alte state are loc în cazul în care persoana care a comis infracţiunea este cetăţean al acelui stat sau are domiciliu permanent în acel stat.

Ţinînd cont de faptul că, investigaţiile nu au constatat implicarea în comiterea acestei infracţiuni a cetăţenilor Republicii Moldova, prin ordonanţa Procuraturii Generale a fost dispus transferul cauzei penale către autorităţile române pentru continuarea urmăririi penale.

Pe moment, învinuitul se află în arestul organelor competente din România, care întreprind măsuri în vederea stabilirii complicilor persoanei învinuite şi tragerea lor la răspundere, informează Serviciul de presă al Procuraturii Generale.