Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-06-21/a-fost-suspendata-runda-de-consultari-de-la-moscova-in-formatul-52-privind-reglementarea-conflictulu-21537.html
Data: Jun 21, 2011 (19:23)

A fost suspendata runda de consultări de la Moscova în formatul “5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean

Pe 21 iunie 2011, la Moscova a avut loc reuniunea de consultări în formatul "5+2" privind reglementarea conflictului transnistrean. Delegația Republicii Moldova a fost condusă de către Viceprim-ministrul Eugen Carpov.

Subiectul central pe agenda reuniunii a vizat perspectivele procesului de negocieri. Republica Moldova s-a pronunțat ferm pentru reluarea necondiționată a negocierilor oficiale în formatul "5+2", mesajul dat fiind sprijinit unanim de către mediatorii și observatorii în procesul de reglementare. Poziția inflexibilă a delegației de la Tiraspol nu a permis adoptarea unei decizii în acest sens pоnă la sfоrșitul ședinței respective. Participanții au convenit să suspende runda de la Moscova pentru a purta consultări adiționale și reveni la discuții în capitala rusă  într-o perioadă apropiată.

Delegația Republicii Moldova a reiterat că obiectivul principal al procesului de negocieri în format oficial îl constituie elaborarea statutului juridic special pentru regiunea transnistreană cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor recunoscute în plan internațional.  Abordarea în cauză este împărtășită de către toți partenerii internaționali implicați în procesul de reglementare - Rusia, Ucraina, OSCE, Uniunea Europeană și SUA, informează Biroul pentru reintegrare.