Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.06.2011

Rezultatele vizitei la Bratislava a prim-ministrul Vlad Filat

Rezultatele vizitei la Bratislava a prim-ministrul Vlad Filat

Prim-ministrul Vlad Filat a susţinut astăzi un briefing, în cadrul căruia s-a referit la rezultatele vizitei pe care a întreprins-o la Bratislava. În debutul briefing-ului, prim-ministrul a comunicat că, ieri, în cadrul Consiliului pentru Transport al Uniunii Europene, a fost adoptat mandatul de negociere cu RM a Acordului privind dezvoltarea Spaţiului Aerian Comun.

„Această decizie reprezintă rezultatul efortului pe care l-am depus constant pe parcursul ultimei perioade de timp, de aceea vreau să le mulţumesc tuturor celor care au fost implicaţi în acest proces important. E un rezultat de care vor beneficia în perspectivă toţi cetăţenii Republicii Moldova. În zilele care urmează vom forma echipa naţională de negociatori pentru acest domeniu important şi vom demara negocierile", a spus Vlad Filat.

Referindu-se la vizita la Bratislava, Premierul a precizat că aceasta a fost prilejuită de Summit-ul şefilor de guverne din ţările Grupului Vişegrad (Slovacia, Cehia, Polonia, Ungaria), ţara noastră avînd statut de invitat. „Am acceptat invitaţia de a participa la Summit, dată fiind importanţa regională a Grupului Vişegrad, precum şi vocea puternică pe care o au ţările membre ale acestui Grup, în Uniunea Europeană", a precizat Prim-ministrul.

Vlad Filat a menţionat că participarea la Summit, dar şi întrevederile bilaterale pe care le-a avut, au constituit o bună oportunitate pentru promovarea relaţiilor bilaterale şi multilaterale.

„Agenda discuţiilor a cuprins un spectru larg de subiecte, inclusiv dinamica reformelor economice şi instituţionale, aspecte ale dialogului RM-UE, derularea proiectelor de asistenţă oferite de Slovacia, precum şi implementarea înţelegerilor convenite în timpul vizitelor bilaterale realizate în 2010. La fel, au fost abordate subiecte ce ţin de pregătirea experţilor naţionali în domeniul integrării europene, implementarea proiectelor sectoriale, cooperarea în domeniul umanitar şi securitatea regională", a precizat Premierul.

Vlad Filat a menţionat în special discuţia bună pe care am avut-o cu omologul său slovac, pornind de la faptul că Republica Slovacă acordă sprijin important ţării noastre în parcursul ei european, iar experienţa Slovaciei, ca ţara membră a UE, cu o dezvoltare economică foarte bună şi cu cele mai atractive condiţii pentru investiţii externe, este utilă pentru Republica Moldova.

„Am convenit cu dna Prim-Ministru Iveta Radicova că vom acţiona şi în continuare pentru a consolida relaţiile moldo-slovace. În special, vom colabora pe dimensiunea integrării europene, preluării experienţei slovace de dezvoltare economică şi atragere a investiţiilor, impulsionării relaţiilor comerciale", a spus Prim-ministrul.

Vlad Filat a amintit că i-a adresat Premierului slovac o invitaţie oficială de a vizita Republica Moldova, precizînd că Iveta Radicova este aşteptată la Chişinău în timpul apropiat.

Prim-ministrul a comunicat că, în cadrul întrevederii cu Primul Ministru al Ungariei, Viktor Orban, au fost abordate subiecte ce ţin de colaborarea bilaterală, posibilităţile de dezvoltare în continuare a colaborării dintre ţările noastre, cursul de integrare europeană a RM, Summit-ul Parteneriatului Estic din luna septembrie.

„Am adus mulţumiri pentru susţinerea constantă pe care Ungaria o acordă Republicii Moldova, în special în procesul de negocieri pe marginea liberalizării vizelor, Acordului de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător dintre RM şi UE, dar şi pentru includerea Moldovei în Strategia Dunăreană. Devenind parte la această Strategie, Moldova şi-a consolidat statutul de partener de încredere, ceea ce ne permite să atragem, în perspectivă, fonduri adiţionale de la UE", a spus Vlad Filat.

Premierul a menţionat că, profitînd de relaţiile bune pe care le avem cu Ungaria, dar şi de deschiderea pe care o are această ţară faţă de RM, a solicitat susţinere în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic. Vlad Filat a spus că Moldova îşi doreşte să obţină o perspectivă clară în ceea ce ţine de integrarea europeană, dar şi să fie tratată după merit, aplicîndu-se principiul more for more.

„Dl. Prim-ministru Viktor Orban mi-a dat asigurări că ţara sa este determinată să acorde şi în continuare sprijin Republicii Moldova în realizarea obiectivelor pe care ni le-am propus, în special pe calea integrării europene. Ungaria va continua să pledeze cauza Republicii Moldova şi va susţine ideea acordării unei perspective de integrare europeană RM", a spus Prim-ministrul.

Vlad Filat a menţionat şi schimbul util de opinii pe care l-a avut cu şefii de guverne  din statele membre ale Grupului Vişegrad, în cadrul şedinţei plenare.

„A fost o bună oportunitate de a ne promova punctul de vedere şi priorităţile pe care le avem pentru viitorul apropiat la capitolul integrare europeană. Am constatat cu satisfacţie că ţările din Grupul Vişegrad înconjoară cu prietenie Republica Moldova, susţin ţara noastră, ceea ce ne oferă motive suplimentare pentru a privi cu optimism în viitor. Aş dori să invoc în context, în mod special, declaraţia Premierului polonez, bunului nostru prieten, Donald Tusk, care a spus că, dintre statele Parteneriatului Estic, Republica Moldova este cea mai determinată, înregistrează cele mai mari progrese pe calea integrării europene şi merită să fie susţinută în continuare pentru a-şi realiza obiectivele propuse", a spus Premierul.

Vlad Filat a comunicat că Donald Tusk a menţionat importanţa manifestării solidarităţii cu RM la etapa actuală în ceea ce ţine de parcursul european al ţării noastre, precizînd că ţările Grupului Vişegrad ştiu foarte bine ce înseamnă solidaritatea cu popoarele care luptă pentru libertate şi democraţie.

„De asemenea, premierul polonez a reliefat priorităţile Preşedinţiei Poloniei în Consiliul UE în a doua jumătate a anului curent, accentul fiind pus pe avansarea relaţiilor UE cu statele Parteneriatului Estic şi revizuirea Parteneriatului în cadrul Summit-ului de la Varşovia. Se va face un efort comun de a diferenţia RM, datorită progreselor obţinute pe calea reformelor şi democratizării. Vreau să menţionez că am primit asigurări precum că reflectarea perspectivei europene pentru Moldova este un obiectiv comun al ţărilor Grupului Vişegrad", a spus Prim-ministrul.

Premierul a calificat vizita la Bratislava drept una importantă şi benefică, menţionînd că rezultatele ei urmează să se regăsească în dezvoltarea ulterioară a relaţiilor bilaterale şi multilaterale, dar şi în sprijinul pe care ţările membre ale Grupului Vişegrad îl vor acorda Republicii Moldova în procesul de integrare europeană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus