Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-06-13/john-mccain-sua-va-continua-sa-acorde-republicii-moldova-suport-in-procesele-de-reformare-21408.html
Data: Jun 13, 2011 (11:16)

John McCain: SUA va continua să acorde Republicii Moldova suport în procesele de reformare

Prim-ministrul Vlad Filat a avut ieri o întrevedere cu John McCain, Senator american, care s-a aflat în vizită în Republica Moldova. John McCAIN a mulţumit Premierului pentru invitaţie şi l-a felicitat cu obţinerea Premiului pentru Libertate, decernat de Consiliul Atlantic, la Wroklaw, la 10 iunie 2011, informează Serviciul de presă al Executivului.

„Modul în care vă desfăşuraţi activitatea şi reformele de democratizare pe care le-aţi lansat sînt un exemplu demn de urmat", a spus Senatorul.

John McCain a spus că SUA va continua să acorde Republicii Moldova suport în procesele de reformare.  Referitor la conflictul transnistrean, Senatorul american a spus că, în cadrul vizitei la Chişinău a Vicepreşedintelui SUA, Joseph Biden, în martie 2011, poziţia SUA referitor la acest diferend a fost expusă foarte clar. 

John McCain a mulţumit Premierului pentru faptul că Moldova a transmis documente de arhivă Muzeului Holocaustului din Washington, SUA.  În context, Premierul a spus că este de datoria noastră să contribuim la aflarea adevărului. Vlad Filat a comunicat Senatorului că, la 13 iunie, ţara noastră comemorează  70 de ani de la primul val de deportări în masă, precizînd că este o zi foarte tristă, dar care ţine uniţi cetăţenii Republicii Moldova.

Premierul a mulţumit Senatorului pentru că acceptat invitaţia sa de a vizita ţara noastră, precizînd că prin aceasta transmite un mesaj clar de sprijin al SUA faţă de procesele de democratizare a Republicii Moldova.

„În activitatea Dvs. aţi  luptat pentru democraţie şi libertate, ceea ce este un exemplu pentru noi. Republica Moldova trece la moment prin procese profunde de reformare, care au drept scop democratizarea ţării şi, desigur, îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor", a spus Vlad Filat.

„Partea materială este importantă, dar şi mai important este suportul moral pe care l-am simţit totdeauna din partea poporului şi Guvernului american. Consider că relaţiile dintre SUA şi Moldova urmează a fi amplificate, implicarea Dvs. în acest sens fiind esenţială", a precizat Premierul.

Referitor la conflictul transnistrean, Vlad Filat a spus că, rolul SUA este foarte important în identificarea unei soluţii pentru această problemă.

„Noi înţelegem că nu putem schimba lucrurile peste noapte, dar printro poziţie puternică şi cu respectarea  principiilor suveranităţii şi integrităţii, putem identifica o soluţie. Nu cerem mai mult decît avem dreptul", a specificat Premierul.