Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.06.2011

Guvernul Japoniei acorda Moldovei 21 de milioane de lei pentru IMM-uri

Guvernul Japoniei acorda Moldovei 21 de milioane de lei pentru IMM-uri

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei, 15 agenţi economici vor beneficia de finanţare în leasing pentru procurarea utilajului din Fondurile partenere ale Grantului Japonez. Decizia a fost luată recent, în şedinţa Consiliului consultativ al Programului de susţinere şi dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii pentru promovarea eforturilor privind ajustările economice structurale, din 3 iunie curent.

„Trebuie să utilizăm aceşti bani cu maximă eficienţă, având în vedere că Guvernul Japoniei a pus la dispoziţia noastră aceste resurse, chiar dacă are de înfruntat consecinţele catastrofei atomice de la Fukushima", a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr, care a prezidat şedinţa.

Agenţii economici au primit finanţare pentru procurarea utilajului de păstrare a fructelor şi legumelor în stare proaspătă, patiserie şi panificaţie, extragerea şi îmbutelierea apei minerale, producerea sacilor din hârtie, reproducerea şi creşterea porcinelor, producerea PVC şi echipament pentru sere. Proiectele-beneficiare sunt repartizate  exclusiv în raioanele Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Edineţ, Floreşti, Hânceşti, Ialoveni, Leova, Rezina, Străşeni, Ştefan-Vodă, Ungheni şi UTA Găgăuzia.

Agenţii economici au avut posibilitatea să aplice pentru finanţare în perioada 11 aprilie - 06 mai 2011. În total, la concursul anunţat de Ministerul Economiei s-au înscris 48 de agenţi economici, iar cererea pentru obţinerea finanţării s-a stabilit a fi în sumă de 64,0 mln. lei, cele mai numeroase fiind cererile pentru utilaj frigorific pentru păstrarea fructelor şi legumelor. 

 Programul este destinat facilitării procurării de către subiecţii sectorului întreprinderilor mici si mijlocii a unui vast sortiment de echipament de producere. Echipamentul procurat în cadrul Programului se oferă beneficiarilor, selectaţi în urma concursului, în regim de leasing pe o perioada de un an (fără gaj). Dobânda de leasing este la cota zero.

Beneficiarii acceptaţi pentru finanţare în cadrul Programului au obligaţia sa achite în acest interval de timp 60% din preţul echipamentului, 40% constituind Grantul din partea Guvernului Republicii Moldova în cazul în care toate plăţile au fost achitate în termenii stabiliţi, iar echipamentul a fost instalat şi pus în funcţiune, conform condiţiilor de leasing încheiate.   
În cadrul Programului se achiziţionează doar echipament nou de import, livrările fiind scutite de TVA.

În perioada anilor 2005-2011 din contul mijloacelor de Grant în valoare de 1,3 mlrd. JPY şi din contul Fondurilor Partenere a Grantului în valoare de 101,5 mln. lei a fost oferită finanţare pentru procurările de echipament în regim de leasing la 138 de agenţi economici.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus