Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.06.2011

Blocurile nefinalizate din proprietatea statului vor fi preluate de la firmele de construcţii insolvabile

Blocurile nefinalizate din proprietatea statului vor fi preluate de la firmele de construcţii insolvabile

Executivul a aprobat  Planul de acţiuni pentru remedierea situaţiei în domeniul construcţiilor de locuinţe pentru anii 2011-2012. Acesta a fost elaborat, ca urmare a indicaţiei Prim-ministrului, de către un grup de lucru interministerial, instituit în scopul examinării stării lucrurilor în domeniul construcţiilor. Astfel, Planul elaborat are 2 capitole, din care primul capitol prevede activităţi urgente ce urmează a fi întreprinse pentru blocurile de locuit nefinalizate şi al doilea - acţiuni pe termen mediu.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor a informat în context că, urmare a analizei efectuate, s-a stabilit că din 246 blocuri locative nefinalizate - 210 sînt private şi au un grad de pregătire tehnică de 70-80%, iar 36 - se află în proprietate publică, din care 11 au un grad de pregătire tehnică de cca 20-30%. Construcţia este sistată la 81 de blocuri, inclusiv la 25 de blocuri  lucrările au fost sistate în anul 1995. Pentru finalizarea blocurilor respective sunt necesare 4,2 mlrd. lei, inclusiv 3,7 mlrd. lei pentru 150 de blocuri amplasate în Chişinău.

Astfel, Planul de acţiuni prevede că blocurile nefinalizate din proprietatea statului vor fi preluate de la firmele de construcţii insolvabile, iar lucrările rămase urmează a fi finanţate din sursele bugetare şi ale donatorilor. Planul mai prevede crearea unui mecanism de acordare a creditelor ipotecare persoanelor fizice pentru o perioada de 20-25 de ani, cu rata dobînzii de 6-8 la sută, instituirea Fondului de garantare a riscurilor, alte măsuri pentru relansarea activităţii în sectorul construcţiilor de locuinţe, informează un comunicat al Executivului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus