Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-06-02/in-iunie-shase-expertzi-din-sua-vor-acorda-consultantza-gratuita-fermierilor-din-moldova-in-cadrul-p-21293.html
Data: Jun 2, 2011 (11:25)

În iunie, şase experţi din SUA vor acorda consultanţă gratuită fermierilor din Moldova în cadrul Programului De la Fermier la Fermier

Şase experţi americani vor acorda, pe parcursul lunii iunie curent, consultanţă gratuită companiilor agricole din Moldova. Asistenţa va fi oferită pe bază de voluntariat în cadrul Programului De la Fermier la Fermier, implementat în ţara noastră de CNFA, cu suportul financiar al USAID.

Tammy Swanson este consultant internaţional în relaţii publice şi marketing din St Paul, Minnesota şi, în perioada 1-13 iunie, se va afla în Moldova pentru a asista SRL Capital Consulting Company (CCC) din Tiraspol la elaborarea unei strategii de relaţii publice. Expertul va instrui angajaţii CCC în instrumentele şi tehnicile de relaţii cu media, desfăşurare a campaniilor de informare publică şi de promovare organizaţională.

Dan Flaherty, crescător de animale şi agent de extensiune din statul New York va acorda, în perioada 5-22 iunie, consultanţă SRL Goloseevo din satul Ghiliceni, Teleneşti, axată pe managementul păşunilor şi al păşunatului. Dan Flaherty va instrui managementul şi angajaţii SRL Goloseevo în practicile avansate de management pentru asigurarea productivităţii păşunilor şi va elabora împreună cu agronomul acestei societăţi un plan de  păşunare a vacilor şi oilor. De asemenea, în  timpul aflării în Moldova, Dan Flaherty va examina împreună cu proprietarul Goloseevo şi cercetătorii locali posibilitatea instalării unui gard electric demonstrativ pentru managementul păşunilor şi al păşunatului.

Consultantul în agricultură Brent Van Dyke din New Mexico, în perioada 13-29 iunie, va consulta GŢ Victor Frecăuţean din satul Parcova şi GŢ Pulbere Oleg din Gaşpar, Edineţ, în aspecte de comercializare a legumelor. Specialistul american va conlucra cu fermierii la elaborarea unor studii de marketing, identificarea culturilor profitabile şi solicitate pe piaţă, precum şi analiza fluctuaţiilor sezoniere şi de lungă durată ale preţurilor. Pe baza informaţiei obţinute, vor fi elaborate planuri de marketing şi vor fi instruiţi angajaţii în metodele şi tehnicile moderne de marketing.

În perioada 18 iunie-1 iulie, bancherul comercial şi directorul pe finanţe Jan Buresh din Washington DC va conlucra cu IFAD asupra elaborării unor produse de finanţare rurală pentru susţinerea activităţilor din lanţul valoric al fructelor şi legumelor. Jan Buresh va identifica împreună cu angajaţii IFAD necesităţile şi va elabora materiale de instruire practică pentru produsele financiare necesare în vederea facilitării activităţilor de producere şi procesare a fructelor şi legumelor. Materialele de instruire vor fi oferite în cadrul sesiunilor de instruire organizate pentru angajaţii IFAD, precum şi ai altor instituţii financiare.
Concomitent, în luna iunie, îşi vor finaliza activitatea în Moldova experţii americani Larry Kent, care asistă SRL Fics din satul Târnăuca, raionul Slobozia, în tehnicile de producere a legumelor în câmp deschis, şi Surendra Dara, care consultă  SRL Agrodor Succes din satul Cojuşna, raionul Străşeni, în tehnologiile de producere a căpşunilor. 

Programul FTF oferă grupurilor de fermieri, cooperativelor şi întreprinderilor agricole posibilitatea de a beneficia de consultanţă americană gratuită pentru îmbunătăţirea performanţelor prin abordarea profesionistă a problemelor de ordin tehnic şi financiar. Asistenţa FTF se concentrează pe producerea şi prelucrarea fructelor, legumelor şi a laptelui. Pe lângă întreprinderile gazdă, pe durata aflării în Moldova, experţii americani acordă consultanţă de scurtă durată şi altor fermieri care solicită asistenţă. 

CNFA este o organizaţie pentru dezvoltare internaţională din SUA, creată în anul 1985, care îşi dedică activitatea creşterii veniturilor rurale prin fortificarea capacităţilor fermierilor şi antreprenorilor rurali. Activitatea CNFA se axează pe dezvoltarea agriculturii pe baza iniţiativelor de facilitare a accesului la piaţă, creştere a competitivităţii afacerilor agricole, sporire a productivităţii şi creştere a accesului la finanţe şi mijloace de producţie pentru întreprinderi. Pe parcursul ultimei decade, CNFA a obţinut performanţe importante în Africa, Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, gestionând programe de dezvoltare a agriculturii în valoare de peste 200 mln de dolari. În Republica Moldova, CNFA implementează în prezent Programul De la Fermier la Fermier în valoare de 2,5 mln de dolari cu durata de cinci ani şi a finalizat recent Proiectul Dezvoltarea Businessului Agricol în valoare de 12 mln de dolari.