Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.06.2011

Valeriu Lazăr a prezentat priorităţile investiţionale ale Moldovei unei misiuni de afaceri suedeză

Am utilizat criza pentru a încerca să spargem cercul vicios al creşterii economice bazată pe consum alimentat de remitenţe şi să trecem la un model economic bazat pe investiţii în inovaţii şi export, a declarat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr în cadrul întrevederii cu o misiune a oamenilor de afaceri din Suedia.

Trecerea la noua paradigmă economică este o necesitate cu atât mai mare, dacă ţinem cont de faptul că Republica Moldova era una dintre cele mai industrializate republici sovietice, anume industria asigurând ocuparea forţei de muncă şi produse cu valoare adăugată înaltă, iar în prezent cota acestui sector în PIB a scăzut până la 13%, a precizat Valeriu Lazăr.

Ministrul Economiei a prezentat businessmenilor suedezi priorităţile investiţionale ale Republicii Moldova, printre care se numără utilităţile publice şi infrastructurile - energetică, de transport, aviatică etc. Printre acestea, viccepremierul a descris reforma cadrului de reglementare a mediului de afaceri, reforma administraţiei publice şi sporirea accesului investitorilor la active - fie în asectorul agricol şi industrial, fie în infrastructuri.

Potrivit lui Lazăr, sectorul agroalimentar, care generează circa jumătate din oferta la export a Moldovei, are un bun potenţial investiţional, în condiţiile creşterii globale a preţurilor la produsele alimentare. La fel şi sectorul energetic, care are nevoie de retehnologizare cu participarea investitorilor privaţi. „Suntem interesaţi să atragem sectorul privat atât în generarea energiei electrice, cât şi în distribuţie, dar şi în activităţi de promovare a eficienţei energetice şi a producerii de energie regenerabilă. Cota surselor alternative în balanţa energetică a Moldovei ar putea urca până la 12% către anul 2020", a declarat Valeriu Lazăr. Ministrul Economiei a mai anunţat că în următoarele trei săptămâni urmează a fi lansat un concurs internaţional pentru construcţia unei parcări multietajate în zona Aeroportului Internaţional Chişinău, în baza principiului de Parteneriat Public-Privat, invitând oamenii de afaceri suedezi să participe la concurs.

Un alt sector cu potenţial de dezvoltare în Republica Moldova este, potrivit lui Valeriu Lazăr, cel al manufacturilor pentru industria auto, în ultimii doi ani deja două mari companii mutându-şi producţia la Bălţi şi Ungheni din ţări cu forţă de muncă mai scumpă.

În context, viceprim-ministrul a remarcat sprijinul pe care-l oferă Suedia Republicii Moldova, Agenţia suedeză pentru dezvoltare, SIDA, fiind unul dintre cei mai mari donatori bilaterali. „Îmi doresc ca eficienţa demonstrată pe partea de asistenţă tehnică să se transfere şi în domeniul businessului, iar această misiune de afaceri este o posibilitate de mutare de la etapa de documentare la cea de acţiune", a conchis Valeriu Lazăr.

Din misiunea suedeză de afaceri fac parte companii precum Tetra Pak South Eastern Europe, Volvo, Telia Sonera, Leissner Data, EKN, FVB Sverige ab, WSP International AB, Synevo, ITT Water & Wasterwater AB, Geveko Industri Holding AB, Elekta Limited, Ericsson, Swedish Waste Management Prostgaten, Donex, relatează un comunicat al Ministerului Economiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus