Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.05.2011

Guvernele de la Chişinău şi Bucureşti vor semna un plan comun de acţiuni

Guvernele de la Chişinău şi Bucureşti vor semna un plan comun de acţiuni

Guvernele României şi Republicii Moldova vor semna un plan comun de acţiuni, cu un preambul politic, la şedinţa comună preconizată să se desfăşoare în luna iunie la Galaţi, a declarat vineri, la Chişinău, ministrul român al afacerilor externe, Teodor Baconschi, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu omologul său din Republica Moldova, Iurie Leancă.

'La reuniune vor participa şapte ministere din partea română şi omologii lor din Republica Moldova. Rostul este asumarea politică şi validarea unui plan de acţiune care să aibă un preambul politic, care să conţină mari proiecte pe care să le finalizăm împreună', a declarat Teodor Baconschi.

El a precizat că data exactă nu a fost stabilită, dar, cel mai probabil, şedinţa comună va avea loc la mijlocul sau sfârşitul lunii iunie.

Printre proiectele propuse spre discuţie ar fi cele legate de coordonarea în afaceri europene, schimburi educaţionale, transfer de expertiză, cultură, educaţie. De asemenea, urmează să fie creat un mecanism permanent de consultare pe chestiuni europene.

Teodor Baconschi a declarat că la şedinţă urmează să fie discutat şi subiectul celor 100 de milioane de euro pe care România s-a angajat să le acorde Republicii Moldova în decurs de patru ani. El a spus că partea română propune ca aceşti bani să fie alocaţi pentru proiecte importante. Prima tranşă ar putea fi alocată pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, pentru care este aşteptată şi finanţare europeană.

Iurie Leancă a declarat că şedinţa comună a celor două guverne va permite examinarea întregii palete de subiecte aflate pe agenda relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova.

Teodor Baconschi a propus vineri, la începutul întrevederii delegaţiilor, ca şedinţa să se desfăşoare pe 27-28 iunie. Iurie Leancă însă a declarat că pentru 27 iunie are programată o vizită în China, astfel că data exactă urmează să fie stabilită ulterior. Ambii miniştri au arătat că nu vor exista probleme în această privinţă, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus