Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-05-25/mai-multzi-deputatzi-rom-ni-propun-infiintzarea-unui-departament-prezidentzial-pentru-relatzia-cu-r--21224.html
Data: May 25, 2011 (20:40)

Mai mulţi deputaţi români propun înfiinţarea unui Departament prezidenţial pentru relaţia cu R. Moldova

Noua deputati din PDL, PSD, PNL si UNPR au depus in Parlament un proiect prin care doresc infiintarea unui nou departament in cadrul Administratiei Prezidentiale, "pentru relatia cu Republica Moldova", notand "imperativul unei relatii privilegiate" cu statele in care se afla multi romani.

In acest moment, Administratia Prezidentiala este organizata in 13 Departamente, printre care si unul de Relatii Internationale. Initiativa celor noua deputati prevede infiintarea "Departamentului pentru relatia cu Republica Moldova".

"Realitatea istorica si politica a ultimilor 20 de ani a scos la iveala imperativul unei relatii privilegiate cu statele in care se regasesc comunitati de romani, in special cu Republica Moldova, stat cu o populatie majoritar romaneasca. (...) Romania este principalul sustinator sau, mai bine zis, sustinatorul neconditionat al parcursului european si democratic al Republicii Moldova", se arata in expunerea de motive.

Potrivit initiatorilor, relatia cu Republica Moldova reprezinta "un pilon important al politicii externe romanesti", pilon reprezentat de Presedintele Romaniei, care "nu poate fi lipsit de un asemenea departament".

Legea ar urma sa intre in vigoare incepand cu anul 2012.

Initiatorii proiectului sunt deputatii PDL Petru Calian, Mircea Lubanovici si Petru Moliva, social-democratii Dorel Covaci, Tudor Pantiru si Sorin Constantin Stragea, liberalul Ciprian Dobre si deputatii membri UNPR Eugen Nicolicea si Culita Tarata.

Senatul este prima Camera sesizata, scrie NewsIn.