Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
25.05.2011

Guvernul a prelungit până la 1 ianuarie anul viitor termenul până la care maşinile cu numere de înmatriculare străine vor fi obligate să se înregistreze în Moldova sau să iasă din ţară

Guvernul a prelungit până la 1 ianuarie anul viitor termenul până la care maşinile cu numere de înmatriculare străine vor fi obligate să se înregistreze în Moldova sau să iasă din ţară

Cabinetul de Miniştri condus de Prim-ministrul Vlad Filat a aprobat în şedinţa de astăzi  proiectul de lege pentru completarea cadrului legislativ, prin care pentru maşinele introduse în regim temporar in Republica Moldova pînă la data de 4 aprilie 2011, prevederile legislative din 4 aprilie 2011 vor fi aplicate începind cu 1 ianuarie 2012.  Proiectul de lege respectiv urmează a fi înaintat Parlamentului spre examinare şi adoptare.

Decizia respectivă vine ca urmare a activităţii Grupului de lucru instituit de Prim-ministru, care a analizat mai multe solicitări venite din partea celor care au introdus maşini în regim temporar în Republica Moldova. Sarcina de baza a grupului de lucru, din care au făcut parte reprezentanţi ai Guvernului, inclusiv ai Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Vamal, a fost asigurarea respectării legii de către toţi cetăţenii şi nediscriminarea în raport cu cetăţenii  care au importat maşini în regim permanent cu înregistrarea în Republica Moldova.

Astfel,  în cadrul activităţii Grupului de lucru a fost înaintată propunerea de a acorda timp suplimentar pentru aplicarea legii, în special acelor cetăţeni,  care, fără rea voinţă, au interpretat greşit intenţiile legislaţiei şi au nevoie de timp adăugator pentru a se conforma completărilor legislative din 4 aprilie 2011.

Prim-ministrul Vlad Filat a spus în debutul şedinţei Executivului că, urmare a acestei modificări, pentru maşinile care au fost introduse în regim temporar în Republica Moldova pînă la dată de 4 aprilie 2011, legea actuala va fi aplicată începind cu 1 ianuarie 2012.

„Este important de precizat însă că această măsură are un singur scop -  de a oferi timp suficient ca aceste maşini să se întoarcă în ţara de origine. Nu va fi oferita nici o prelungire ulterioară a termenului ăsta", a precizat Vlad Filat.
Suplimentar, Prim-ministrul a solicitat Grupului de lucru să studieze opţiunile suplimentare pentru cei care au dublă cetăţenie. În special, urmează a fi studiată opţiunea unui proiect de hotarîre de Guvern pentru anumite categorii de cetăţeni, care ar putea fi eligibili - la cerere - să primească dreptul la 90 de zile suplimentare, faţă de cele 90 de zile în decursul unui an, cu următoarele condiţii: să aiba cetăţenie dublă, maşina să fie înregistrată obligatoriu în ţara unde îşi are a doua cetăţenie, autovehiculul să fie neapărat în proprietate (nu în bază de procură). Ministerul Finanţelor urmează să înainteze spre avizare ministerelor aceasta iniţiativă, care a fost recomandată în baza practicii europene, informează un comunicat al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus