Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.05.2011

Iurie Leancă a participat la Reuniunea ministerială a Triunghiului Weimar

Iurie Leancă a participat la Reuniunea ministerială a Triunghiului Weimar

Vicepremierul Iurie Leancă, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a participat la 20 mai, în calitate de invitat special, la reuniunea Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor Triunghiului Weimar - Radoslaw Sikorski (Polonia),  Guido Westerwelle (Germania), Alain Juppé (Franţa), care s-a desfăşurat la Bydgoszcz (Polonia).
 
Evenimentul a constituit o bună oportunitate pentru informarea şefilor diplomaţiilor celor trei importante ţări UE despre ultimele evoluţii în procesul de modernizare a ţării, implementare a reformelor interne, precum şi despre parcursul european al RM. Au fost abordate progresele Guvernului Republicii Moldova în implementarea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, precum şi pregătirile pentru lansarea negocierilor moldo-comunitare privind crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. Participanţii la discuţie au efectuat un schimb de opinii pe marginea obiectivelor propuse şi a aşteptărilor de la Summitul Parteneriatului Estic de la Varşovia din 29-30 septembrie curent.
 
Un subiect aparte al discuţiilor cu partenerii europeni l-a constituit problematica transnistreană, Şeful diplomaţiei moldoveneşti apreciind rolul crescînd al Uniunii Europene în procesul de reglementare a conflictului. În acelaşi context, au fost discutate perspectivele reluării negocierilor oficiale în formatul 5+2.
 
Potrivit MAEIE, Triunghiul de la Weimar este un Consiliu de cooperare  franco-germano-polon, constituit de către Miniştrii de Externe ai celor trei ţări în anul 1991, în scopul intensificării colaborării dintre aceste statei şi susţinerii eforturilor de consolidare a rolului Poloniei renăscute pe arena internaţională.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus