Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-05-19/vlad-filat-a-avut-astazi-la-berlin-o-intrevedere-cu-angela-merkel-21136.html
Data: May 19, 2011 (16:00)

Vlad Filat a avut astăzi la Berlin o întrevedere cu Angela Merkel

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi la Berlin o întrevedere cu Angela Merkel, Cancelarul Republicii Federale Germane.
Înainte de întrevedere, Angela Merkel i-a prezentat Premierului sala de ședințe, unde se întrunesc membrii Cabinetului german, și a făcut o succintă descriere a modului în care se desfășoară ședințele.

Interlocutorii au abordat subiecte ce ţin de stadiul actual al relațiilor bilaterale moldo-germane, menționînd caracterul ascendent al acestora în domeniul politic, economic, investiţional şi cultural. De asemenea, s-a vorbit despre parcursul european al Republicii Moldova, acțiunile pe care le întreprinde țara noastră în acest sens și perspectivele de dezvoltare pe termen scurt și mediu.

Vlad Filat a reconfirmat ireversibilitatea procesului reformelor inițiate în diverse domenii și angajamentele asumate atît pe plan intern, cît și extern. Un subiect aparte  l-a constituit problematica transnistreană și evoluțiile din ultima perioadă. Părțile au menţionat necesitatea reluării necondiționate a negocierilor în format 5+2.

La întrevedere au mai participat vicepremierii Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Eugen Carpov, responsabil de reintegrare, dar și Ambasadorul Republicii Moldova în Germania, Aureliu Ciocoi, informează Serviciul de presă al Executivului.

După întrevedere, Angela Merkel și Vlad Filat au făcut declarații pentru presă.
În luarea sa de cuvînt, Angela Merkel a salutat prezența Premierului la Berlin, precizînd că aceasta este a doua vizită de acest fel. Cancelarul german a spus că Moldova a demarat un amplu proces de reforme, economia țării fiind în proces de transformare spre una funcțională și că partea germană sprijină Moldova pe această cale. 

Angela Merkel a spus că destinul Republicii Moldova este marcat de conflictul transnistrean, pentru care încă nu s-a găsit o soluție.

„Noi înțelegem situația Moldovei, deoarece Germania a fost afectată de scindare. Ne bucurăm mult că în luna iunie vor fi reluate negocierile în format 5+2, cu participarea tuturor părţilor implicate", a spus Angela Merkel.

Cancelarul a precizat că, în disucțiile purtate cu Președintele Federației Ruse, Dmitrii Medvedev, a pledat pentru accelerarea procesului de identificare a unei soluții care să conducă la reintegrarea Republicii Moldova.

Angela Merkel a spus că soluția ce va fi identificată trebuie să asigure o viață mai bună tuturor cetățenilor Republicii Moldova într-o țară unită.

Cancelarul a precizat că Uniunea Europeană poartă răspundere pentru identificarea unei soluții a conflictului transnistrean.
Referindu-se la Parteneriatul Estic, Angela Merkel a spus că la finele lunii septembrie, Președenția Polonă a UE va organiza un summit al Parteneriatului Estic, iar Germania va depune toate eforturile pentru ca Moldova să fie pe agenda discuțiilor.
La finalul discursului său, Angela Merkel a spus că sprijină foarte mult Republica Moldova și pe Premierul Vlad Filat, precizînd că are o simpatie pentru cursul său politic curajos, lucru pentru care îi mulțumește.

Prim-ministrul Vlad Filat a mulțumit Cancelarului german pentru atitudinea pe care o are față de țara noastră, precizînd că Germania joacă un rol important în parcursul european al Moldovei și în cea ce ţine de reintegrarea RM.

„Mizăm că în iunie vor fi reluate negocierile în format 5 + 2 pentru identificarea unei soluții viabile și durabile pentru problema transnistreană", a spus Premierul.

Vlad Filat a menționat că, în cadrul discuțiilor, a remarcat că Moldova este plenar implicată în realizarea angajamentelor asumate față de partenerii externi, iar în Parteneriatul Estic țara noastră a depus eforturile necesare pentru a beneficia de toate oportunitățile pe care le oferă acesta. Prim-ministrul a menţionat că această atitudine facilitează obţinerea de către Moldova a regimului liberalizat de vize cu UE,  accesul la piața europeană, apropie ţara noastră de valorile europene.
Premierul a spus că Moldova are mari așteptări de la Summit-ul Parteneriatului Estic și și-a exprimat speranța că, în cadrul acestui Summit, va fi prezentată o analiză amplă a dezvoltării Parteneriatului Estic, iar aprecierile date statelor vor fi făcute în baza meritelor fiecăreia dintre ţări.

Vlad Filat a amintit în context că integrarea europeană este o prioritate a Guvernului şi a menţionat că Moldova va depune şi în continuare toate eforturile pentru a obţine realizarea acestui obiectiv.