Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.05.2011

Banca Mondială va acorda asistenţă tehnică R. Moldova în domeniul construcţiilor

Banca Mondială va acorda asistenţă tehnică R. Moldova în domeniul construcţiilor

Banca Mondială va acorda asistenţă tehnică Republicii Moldova în domeniul operaţiunii de politici de dezvoltare, scopul final ai căreia este reducerea timpului si procedurilor necesare pentru obţinerea autorizaţiilor de construire şi a aprobărilor necesare pînă la finalizarea construcţiei şi înregistrarea acesteia la cadastru.

Reprezentanţii Băncii Mondiale (BM) şi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC) s-au întîlnit, ieri, pentru a discuta sub ce formă se va acorda această asistenţi şi care sunt condiţiile pentru ca Republica Moldova să poată beneficia de această susţinere.

Reprezentanţii BM au comunicat că scopul vizitei este de a cunoaşte procedura acordării autorizaţiilor de construire pentru a şti ce acţiuni trebuie întreprinse în scopul îmbunătăţirii acesteia. Totodată, oaspeţii au menţionat că Banca Mondială va aloca bani ţării noastre pentru două acţiuni prioritare: pentru asistenţă bugetară şi în cadrul unui proiect de susţinere a climatului investiţional, unde este inclusă o componentă ce prevede simplificarea procedurii de eliberare a autorizaţiilor pentru construire. De asemenea, ei au fost interesaţi de cadrul legislativ în domeniul construcţiilor, care sunt lacunele ce constituie un obstacol în procesul de emitere a autorizaţiilor de construire, care sunt standardele la care se aliniază legislaţia în construcţii din Moldova şi care sunt următoarele acţiuni pentru a îmbunătăţi situaţia. Directorul Direcţiei generale arhitectură construcţii şi locuinţe, Elena Bejenaru a informat reprezentanţii BM despre adoptarea Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie, tangentele şi divergenţele acesteia cu Legea privind calitatea în construcţii şi Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului. Totodată, Elena Bejenaru a mai vorbit despre acţiunile ministerului în domeniul elaborării Codului Construcţiilor care va clarifica unele aspecte şi va include prevederile actualei legi privind calitatea în construcţii.

Reprezentanţii MDRC au mai menţionat că specialiştii de la minister necesită consultanţă în domeniul efectuării controlului în domeniul construcţiilor şi fortificarea rolului Inspecţiei de Stat în Construcţii. Menţionînd că este necesar  să se  analizeze situaţia ţării noastre şi să se propună varianta optimă în acest domeniu, dar nu numai experienţa altor ţări care nu este similară situaţiei din Republica Moldova. 

La finalul întrevederii membrii delegaţiilor au stabilit ca pînă în luna septembrie specialiştii MDRC să  realizeze o analiză a funcţionării Legii 163/2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie şi să propună modificări sau completări la ea, informeză Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus