Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-05-17/procuratura-militara-chishinau-are-2-invinuitzi-in-cazul-soldatului-impushcat-mortal-la-coshnitza-21101.html
Data: May 17, 2011 (18:39)

Procuratura militară Chişinău are 2 învinuiţi în cazul soldatului împuşcat mortal la Coşniţa

Procuratura militară Chişinău a finalizat urmărirea penală şi a expediat instanţei de judecată cauza penală pe numele militarului Batalionului nr.3 Independent al Forţelor de Menţinere a Păcii pentru încălcarea regulilor de mînuire a armei, care a provocat din imprudenţă decesul unei persoane. 

În cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au stabilit că, la 20 martie 2011 în jurul orei 1700 militarul serviciului în termen al Batalionului 3 Independent al FMP, dislocat în Coşniţa, Dubăsari a intrat în serviciul de gardă în calitate de santinelă, fiind-i repartizată arma - pistol mitralieră de model AK 74 şi două încărcătoarea a câte 30 de cartuşe fiecare de calibru 5,45 mm.

Aflîndu-se în fumoarul corpului de gardă, fără necesitate a cuplat încărcătorul pistolului mitralieră. În acest timp de el s-a apropiat soldatul Gorodişteanu Cornel care i-a introdus în ţeava armei un pix. Uitînd că încărcătorul armei este cuplat, militarul a apăsat pe trăgaci rănindu-l mortal pe colegul său în regiunea capului. Victima a decedat în drum spre Spitalul Clinic Militar Central.

Şedinţă preliminară în privinţa soldatului este preconizată pentru 20 mai 2011, la Judecătoria militară  Chişinău, ora 10.00.
Concomitent, Procuratura militară Chişinău l-a deferit justiţiei şi pe şeful de gardă, care a admis atitudine neglijentă faţă de serviciul militar, soldată cu urmări grave - decesul militarului Gorodişteanu.

În cazul în care va fi recunoscut vinovat, soldatul riscă o pedeapsă cu închisoare de la 2 la 7 ani, iar şeful de gardă - pîna la 5 ani.

Actualmente, soldatul se află în arest preventiv, iar şeful de gardă este cercetat  în stare de libertate.
În baza sesizării Procuraturii Militare Chişinău şi cercetărilor interne efectuate de Ministerul Aparării, şeful de gardă a fost eliberat din rîndurile Forţelor Armate, informează Serviciul de presă al Procuraturii Generale.