Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-05-17/ministerul-economiei-anuntza-licitatzia-pentru-finantzare-de-proiecte-in-cadrul-a-doua-programe-sust-21102.html
Data: May 17, 2011 (18:41)

Ministerul Economiei anunţă licitaţia pentru finanţare de proiecte în cadrul a două programe susţinute de Guvernul Olandei

A fost anunţată prima licitaţie de propuneri de proiecte pentru anul 2011 în cadrul  Programelor ORIO (Facilităţi de Modernizare a Infrastructurii în contextul Dezvoltării) şi PSI, (Private Sector Investment), finanţate de Guvernul Olandei.

În luna mai 2011, a fost lansată prima licitaţie de propuneri de proiect în cadrul  Programului ORIO pentru încurajarea dezvoltării infrastructurii publice în ţările în curs de dezvoltare cum este Moldova.

Sectoarele prioritare pentru Republica Moldova, în cadrul Programului sînt: apa (aprovizionare cu apă potabilă, canalizare, irigare); transport (construcţia şi reabilitarea drumurilor, căilor ferate, transport public); energetic (eficienţa energetică, surse alternative de energie).

Programul ORIO contribuie la toate fazele proiectului, începând cu pregătirea proiectului (elaborarea studiului de fezabilitate, proiectare, dosar de tender), implementarea (construcţii noi /reabilitare), precum şi menţinerea şi operarea obiectului.  Nu există un buget dedicat ţării.

Bugetul proiectelor poate varia între 2 şi 60 milioane de Euro. În funcţie de etapa proiectului, Guvernul Olandei finanţează în proporţie de 50% pregătirea proiectului şi 35% - etapa de implementare, menţinere şi operare a obiectului. Costurile rămase ale proiectului urmează să fie finanţate din sursele proprii ale Guvernului, credit comercial sau fonduri acordate de instituţiile financiare internaţionale.

Guvernul Olandei va selecta spre finanţare propunerile de proiecte care întrunesc toate condiţiile de evaluare şi primesc cel mai înalt scor.

Pentru detalii suplimentare referitor la Programul respectiv (descrierea generală a Programului, formularul de aplicare, etc.), accesaţi pagina web: http://www.orio.nl, sau puteţi contacta Direcţia analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor din cadrul Ministerului Economiei, la numărul de telefon 250-638, persoană de contact - Andrei Ivanov.

Propunerile de proiecte pot fi înaintate doar de către Guvern, prin intermediu Ministerului de Economiei sau a ministerelor responsabile de domeniul vizat de proiect.

Programul PSI (Private Sector Investment)

Obiectivul proiectului constă în stimularea dezvoltării economice durabile în ţările în tranziţie. Programul stimulează crearea locurilor de muncă, posibilităţilor de generare a cunoştinţelor şi veniturilor şi contribuie la consolidarea sectorului privat local. PSI este considerat un program important, deoarece contribuie la eradicarea sărăciei. În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Economice al Olandei încearcă sa stimuleze poziţionarea companiilor olandeze pe pieţele altor tari.

PSI oferă suport financiar antreprenorilor care planifică să investească în pieţele în tranziţie în Europa de est, Africa, Orientul mijlociu şi America Latină.

Nu există restricţii în ceea ce priveşte numărul de proiecte de care va beneficia o ţară. Bugetul maxim pentru fiecare proiect constituie 1.5 mil. Euro, dintre care Guvernul Olandei finanţează 50 % (maxim 750 mii Euro), restul este alocat de către partenerii de proiect. Licitaţiile au loc de doua ori pe an.

Sectoarele eligibile pentru depunerea propunerilor de proiect sunt următoarele:  mediu şi energie; infrastructură;         turism; agro-industrie; tehnologii informaţionale; industrie; servicii; cercetări şi inovaţii.

Pentru detalii suplimentare referitor la Programul respectiv, accesaţi pagina web: www.evd.nl