Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.05.2011

Valeriu Lazăr: Avem datoria morală să utilizăm eficient resursele donate de guvernul nipon

Declaraţia a fost făcută în cadrul întrevederii cu ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Japoniei în Republica Moldova, cu sediul la Kiev, Tadashi Izawa.

Tadashi Izawa se află la Chişinău pentru a semna un acord de grant, în valoare de 4,7 mln. dolari, pentru proiectee de producere a energiei regenerabile. Valeriu Lazăr a salutat lansarea proiectului, de natură să contribuie la diversificarea surselor de energie. „Ţările cu resurse limitate trebuie să caute soluţii inteligente şi deosebite. Avem anumite asemănări cu Japonia, printre care şi lipsa resurselor energetice. Însă şi o mare diferenţă - tehnologizarea avansată a Japoniei şi de aceea am fi bucuroşi dacă investiţiile japoneze ar veni în Moldova în domeniul energetic, aducând, totodată, şi transferul de tehnologii avansate ", a mai spus Valeriu Lazăr.

În alt context, ministrul Economiei a exprimat interesul Chişinăului de a promova vinurile moldoveneşti pe piaţa japoneză, în special vinurile roşii, care au capacitatea de a elimina nuclizii din organizm şi pot fi benefice după catastrofa de la Fukushima. „Deşi orice companie caută să obţină profit, în contextul actual, această iniţiativă depăşeşte interesele de business", a spus Valeriu Lazăr.

Ministrul Economiei i-a mulţumit pentru permisiunea de a utiliza mijloacele acumulate în fondul partener al grantului japonez, în sumă de 20 de milioane de lei, chiar după cutremurul care a afectat Japonia la 11 martie a.c. „Este o dovadă de bărbăţie şi de înţelepciune a Guvernului Japoniei, care în fruntea poporului nipon oferă un exemplu de tărie în faţa nenorocirilor. Este de datoria noastră morală să utilizăm mijloacele oferite corect şi eficient," a spus Valeriu Lazăr.

Ministrul Economiei l-a informat pe Tadashi Izawa că recent s-a încheiat perioada de acceptare a dosarelor pentru finanţare în cadrul programului japonez, urmând a fi aprobată finanţarea proiectelor concrete. În context, Valeriu Lazăr l-a invitat pe Ambasadorul Japoniei să viziteze întreprinderile care au beneficiat de grantul japonez.

Totodată, Excelenţa sa Tadashi Izawa a informat despre disponibilitatea guvernului nipon de a oferi traininguri specialiştilor moldoveni în domeniul turismului şi a prevenirii catastrofelor, informează un comunicat al Ministerului Economiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus