Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-05-12/marian-lupu-a-avut-astazi-o-intrevedere-cu-delega-ia-secretariatului-consiliului-europei-21023.html
Data: May 12, 2011 (15:45)

Marian Lupu a avut astăzi o întrevedere cu delegația Secretariatului Consiliului Europei

Președintele Parlamentului Marian Lupu, Președinte interimar al Republicii Moldova, a avut astăzi o întrevedere cu delegația Secretariatului Consiliului Europei condusă de Jean-Louis Laurens, Director General pentru Democrație și Afaceri Politice, care se află la Chișinău într-o vizită de documentare.

Unul din subiectele principale al dialogului l-a constituit perspectiva încheierii monitorizării Republicii Moldova de către Consiliul Europei și trecerea la etapa de post-monitorizare.

Președintele Marian Lupu a spus că a fost elaborat un Plan de acțiuni privind îndeplinirea angajamentelor Republicii Moldova față de Consiliul Europei, care conține un program amplu de activități în diverse domenii, dar în primul rînd cele vizate de rezoluțiile și recomandările APCE, ale Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei și ale Congresului Puterilor Locale și Regionale. Documentul urmează a fi definitivat urmare a vizitei delegației CoE, coordonat cu raportorii APCE pentru Republica Moldova și propus Parlamentului spre adoptare.

Planul respectiv prevede promovarea unor reforme eficiente în domeniile independenței justiției, autonomiei locale, mass-media și în alte domenii.

Jean-Louis Laurens a afirmat că Consiliul Europei va acorda tot sprijinul pentru efectuarea reformelor respective în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte privind depășirea crizei politice din Republica Moldova și pregătirile pentru alegerile locale generale din 5 iunie 2011. În perioada 17-20 mai 2011 o delegație a Congresului Puterilor Locale și Regionale va desfășura o misiune pre-electorală de observare a alegerilor locale din Republica Moldova.

Cu referire la reglementarea transnistreană, Marian Lupu a menționat că autoritățile Republicii Moldova întreprind eforturi privind identificarea unei soluții viabile pentru reglementarea conflictului, orientându-se, în prezent, spre continuarea dialogului politic cu partenerii din formatul "5+2". Soluția finală dorită de Chișinău este reintegrarea țării în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional și în baza respectării principiului suveranității, Consiliul Europei devenind un partener foarte important în promovarea măsurilor de sporire a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, informeaza Serviciul de presă al Legislativului.