Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
11.05.2011

Procuratura Generală a deferit justiţiei dosarul „freetorrentsmd”

Procuratura Generală a deferit justiţiei dosarul „freetorrentsmd”

Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a transmis în instanţa de judecată o cauza penală pe numele administratorului unui website torrent învinuit de încălcarea drepturilor de autor şi drepturilor conexe. Secţia tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii a Procuraturii Generale a declanşat această cauză penală în baza sesizării depuse de Directorului Uniunii Producătorilor de Fonograme şi Videograme din Republica Moldova.

În rezultat a fost identificat locul aflării sistemului informatic care găzduia site-ul torrent, administratorul şi utilizatorii acestuia, care au creat fişiere de tip .torrent şi au acordat acces liber publicului de a descărca opere protejate de dreptul de autor sau de drepturile conexe.

Din informaţia parvenită de la Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova, valoarea drepturilor violate asupra operelor menţionate se cifrează la 367 mii lei, adică daune în proporţii deosebit de mari.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, administratorul site-ului a programat, utilizat şi gestionat sisteme informatice predestinate valorificării operelor prin Internet, a efectuat, prin intermediul unor produse program, copierea, încărcarea, prelucrarea, clasificarea, repartizarea, depozitarea şi publicarea fişierelor de tip „torrent", publicarea anunţurilor, expunerea copertelor operelor, acordînd prin aceasta posibilitatea oferirii şi expunerii în regim de acces nerestricţionat publicului, punerii în circulaţie, transmiterii cu titlu gratuit, schimbului, fixării pe suport material a operelor care formează obiectul dreptului de autor şi al drepturilor conexe.

Totodată, persoana acuzată a favorizat permiterea accesului public la bazele de date din computerele diverselor persoane care conţin opere protejate de dreptul de autor, a pus la dispoziţie spaţii pe suporturi materiale şi echipamente pentru valorificarea acestor opere, în lipsa unor marcaje de control corespunzătoare, fără deţinerea contractelor de autor încheiate cu titularii drepturilor asupra lor şi în lipsa consimţămîntului acestora.

În corespundere cu materialele cauzei penale prin aceste fapte învinuitul a contribuit la cauzarea unui prejudiciu de 64.000 lei titularilor dreptului de autori şi drepturilor conexe.

Procurorii informează că faptele celorlalţi utilizatori ai acestui website torrent sunt apreciate drept încălcare contravenţională, prevăzută de art.96 din Codul contravenţional, deoarece valoarea drepturilor violate de către fiecare în parte nu este de proporţii mari, adică nu depăşeşte suma de 50.000 lei.

Cauza penală va fi examinată de Judecătoria sect. Rîşcani. De asemenea, în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că prin intermediul aceluiaşi site au fost difuzate materiale video pornografice. Prin urmare, procurorii au înaintat în adresa administratorului o sesizare prin care solicită înlăturarea cauzelor şi condiţiilor care au contribuit la săvîrşirea încălcării, acesta fiind sancţionat contravenţional, informeaza Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus