Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.05.2011

Companiile belgiene sunt interesate de piaţa Republicii Moldova

Declaraţia a fost făcută de Ambasadorul Belgiei în Moldova cu sediul la Bucureşti, Philippe Beke, în cadrul unei întrevederi cu viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei. Totodată, Excelenţa sa a exprimat disponibilitatea Regatului Belgiei în a oferi asistenţă în procesul de integrare europeană şi de implementare a reformelor, prin intermediul diferitor instrumente de cooperare cum ar fi TAIEX (Asistenţă Tehnică şi Schimb de Informaţii).

Philippe Beke a adresat complimente Republicii Moldova pentru progresele în pregătirea de negocieri a Acordului de comerţ liber aprofundat şi comprehensiv. Este calea corectă cea pe care o parcurgeţi, iar odată implementate prevederile acestor documente vor avea de beneficiat agenţii economici şi populaţia din Republica Moldova, a declarat Ambasadorul Belgiei în Republica Moldova cu sediul la Bucureşti.

Oficialul s-a arătat interesat de priorităţile în domeniul economic ale Guvernului de la Chişinău şi de oportunităţile de investiţii din partea companiilor belgiene, în condiţiile în care schimburile comerciale bilaterale rămân destul de modeste.

Valeriu Lazăr a informat că Ministerul Economiei este în proces de revizuire a tuturor activelor statului, inclusiv a întreprinderilor subordonate ministerelor şi autorităţilor publice. Odată ce avem o foaie de parcurs, lista întreprinderilor de stat sau a societăţilor pe acţiuni cu participarea statului ce urmează a fi deetatizate va fi dată publicităţii. Vom propune atât privatizări clasice, pentru unele întreprinderi, cât şi Parteneriate Public-Private, prin oferirea în concesiune sau administrare fiduciară, în special a utilităţilor publice, a obiectelor de infrastructură, inclusiv de transport", a declarat ministrul Economiei.

Valeriu Lazăr a enumerat printre priorităţile Guvernului reformarea învăţământului, care trebuie abordat ca o investiţie şi nu ca un cost; renovarea infrastructurii şi, nu în ultimul rând, agricultura, care poate deveni unul din motoarele de creştere economică a Republicii Moldova. O reformă importantă este cea a sectorului energetic. Întreprinderile din sectorul energetic au active cu grad înalt de uzură, ceea ce duce la pierderi şi costuri înalte. Statul nu are suficiente mijloace pentru a investi, mizăm pe PPP pentru renovarea sectorului, a mai spus ministrul Economiei.  În context Ministrul a subliniat importanţa proiectelor de sporire a eficienţei energetice, domeniul care ar putea fi interesant şi pentru investitorii beligieni.

„Reformele au fost amânate de prea mulţi ani, însă acesta este un exerciţiu necesar în primul rând nouă, Republicii Moldova. Am moştenit un model economic fără viitor, bazat pe remitenţe şi export de forţă de muncă, şi nu de produse. Acum suntem la un moment de cotitură, cea mai mare provocare pentru acest Guvern fiind trecerea la un model economic de dezvoltare bazat pe investiţii şi export," a conchis ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Potrivit Ministerului Economiei, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Regatul Belgiei, în anul 2010, a înregistrat suma de 38,8 mil. USD. Comparativ cu anul precedent, volumul comerţului exterior s-a majorat cu 40,1 %, în rezultatul majorării atît a importului, cît şi a exportului de mărfuri. Soldul balanţei comerciale a constituit 26 mil. USD. Astfel, Regatul Belgiei, după mărimea deficitului balanţei comerciale, se situează pe locul 21 printre ţările partenere ale Republicii Moldova.

Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată, a înregistrat suma de 7,5 mil. USD, majorîndu-se cu 36,4 % faţă de anul precedent. Regatul Belgiei se situează pe locul 24 în topul ţărilor în care Republica Moldova efectuează exporturi, deţinînd o pondere de 0,47 % în volumul total al exportului RM.

Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Regatul Belgiei a însumat 33,5 mil. USD, majorîndu-se cu 50,9 %  în raport cu perioada anului 2009. Regatul Belgiei se situează pe locul 21 în topul ţărilor din care Republica Moldova efectuează importuri, deţinînd o pondere de 0,87 % în volumul total al importului RM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus