Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-05-10/adevarul-stap-nii-bancilor-din-republica-moldova-20978.html
Data: May 10, 2011 (16:05)

Adevărul: Stăpânii băncilor din Republica Moldova

Victor Ţurcanu, Gherman Gorbunţov, familiile Vrabie şi Voronin, sunt cei mai importanţi acţionari, persoane fizice, ai instituţiilor financiare moldoveneşti, arată un top făcut de ziarul „Adevărul".

Valoarea celui mai important pachet deţinut oficial de o persoană este de circa zece milioane de dolari.
Clasamentul celor mai valoroase pachete de acţiuni la una din cele 15 bănci din Republica Moldova arată că cei mai importanţi acţionari sunt chiar bancherii, care au fondat băncile pe care le conduc.

LOCUL I: VICTOR ŢURCANU
Astfel, cel mai de preţ pachet la o bancă este deţinut de Victor Ţurcanu. Acesta are 10,45% din acţiunile Victoriabank, a doua bancă ca mărime din Republica Moldova, iar pachetul său valorează circa 116 milioane de lei sau peste 10 milioane de dolari. Victor Ţurcanu, unul dintre fondatorii Victoriabank, a fost timp de 15 ani, până în 2007, preşedintele băncii. Acesta declară că astăzi cel mai mare acţionar al instituţiei este o altă persoană fizică. Conform unor surse, acţionar majoritar la Victoribank este controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc/ Ulinici, prim-vicepreşedintele Parlamentului, care ar deţine peste 26,7% din acţiuni, prin intermediul unor firme offshore.

LOCUL II: GHERMAN GORBUNŢOV
Al doilea în top este omul de afaceri rus Gherman Gorbunţov, căruia îi aparţin 81,7% din acţiunile Universalbank, bancă ce ocupă ultimul loc în „Ratingul de performanţă bancară" elaborat de economiştii de la Centrul „Expert-Grup". Experţii susţin că această instituţie financiară ar avea cele mai mari probleme.
Potrivit raportului anual al Universalbank, pachetul deţinut de Gorbunţov valorează circa 109 milioane de lei sau aproximativ 9,5 milioane de dolari.

LOCUL III: FAMILIA VRABIE
Natalia Vrabie, preşedintele Moldova-Agroindbank, împreună cu soţul Trofim şi feciorii Maxim şi Iulian, deţine un pachet de 6,53% din acţiunile băncii. Valoarea acestui pachet este de circa 80 milioane de lei sau 7 milioane de dolari. Natalia Vrabie conduce de 15 ani Moldova-Agroindbank, cea mai mare bancă din ţară.

LOCUL IV: FAMILIA VORONIN
Urmează în top familia Voronin, care controlează un pachet de 20,09% din capitalul Fincombank, bancă care a avut o ascensiune fulminantă în perioada guvernării comuniste. La ora actuală, pachetul administrat de Oleg Voronin, feciorul ex-preşedintelui Vladimir Voronin, valorează circa 52,7 milioane de lei sau 4,6 milioane de dolari. Alături de Oleg, acţionari la Fincombank, sunt Taisia Voronin, soţia lui Vladimir Voronin, dar şi sora lui Oleg, Valentina Rusu. Cu numele de Voronin mai apar Elena, Ecaterina şi Alexei.

Locul cinci îi revine lui Grigore Furtună, membru al consiuliului Moldova-Agroindbank, care deţine un pachet de 3,04% din acţiunile băncii, ce valoarează circa 37,3 milioane de lei.
În top 10 acţionari de bănci se mai regăsesc, Mariana Zisis cu 24,9% din Eurocreditbank, Nicolae Grosu cu 9,9% din Banca de Economii, Ivan Antoci cu 6,87% din Fincombank şi Valerian Mîrzac şi Serghei Tcacenco, cu câte 4,5% din acţiuni la Moldindconbank.

Preţul acţiunilor depinde de profit
Potrivit topurilor realizate de agenţiile specializate, cele mai importante bănci moldoveneşti sunt Moldova-Agroindbank, Victoriabank, Moldindconbank şi Banca de Economii. Valoarea de piaţă a uneia dintre cele patru bănci abia de se ridică la 100 milioane de dolari, dacă luăm în calcul preţul la zi al acţiunilor.
Preţul de piaţă al acţiunilor unei bănci depinde de eficienţa şi profitabilitatea instituţiei", susţine doctorul în economie Sveatoslav Mihalache, expert financiar la agenţia „Financial Brains".
Totodată, expertul precizează că o influenţă mare asupra preţului unei acţiuni îl au perspectivele de creştere, dar şi politica de dividende a băncii.
Şi Victor Ţurcanu, ex-preşedinte la Victoriabank, spune că preţul acţiunilor unei bănci este dictat de piaţă. „Costul acţiunilor este în dependenţă de cererea şi mai ales oferta de cumpărare, adică de preţ pe care sunt gata să-l ofere eventualii cumpărători", a declarat Victor Ţurcanu