Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.05.2011

La Bruxelles, s-a desfăşurat Conferinţa de lansare a reţelei Forumului UE-RM

La Bruxelles, s-a desfăşurat Conferinţa de lansare a reţelei Forumului UE-RM

Prim-ministrul Vlad Filat a participat ieri, la Bruxelles, la Conferinţa de lansare a reţelei Forumului UE - Republica Moldova. Evenimentul a avut loc la Bruxelles şi a întrunit experţi din Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Forumul UE-Moldova are drept scop instituirea unei platforme permanente de discuţii între experţii care sînt interesaţi în susţinerea eforturilor multidimensionale a Moldovei de a se integra în Europa, inclusiv prin lansarea de proiecte comune. Pentru acest an, sînt programate organizarea a patru ateliere de lucru la Bruxelles cu participarea experţilor din Moldova, care se vor referi la priorităţile Moldovei în relaţia cu UE. De asemenea, în 2011 este planificată lansarea unei pagini web a acestui forum. Iniţiativa de a organiza această reţea aparţine Misiunii Republicii Moldova acreditată pe lîngă structurile UE, Fundaţiei Open Society, Fundaţiei Est Europene, Parteneriatului European pentru Democraţie, Fundaţiei Pan Europa România, UNDP Moldova. 

Miroslav Lajcak, director pentru Rusia, Vecinătatea Estică şi Balcanii de Vest al Serviciului european extern de acţiune, a spus că deja de un deceniu Moldova şi Uniunea Europeană au stabilit relaţii şi scopuri asupra cărora se munceşte, dar în special în ultimele luni au fost obţinute rezultate palpabile.

Miroslav Lajcak a precizat că UE ajută Republica Moldova pe calea reformelor fiind şi cel mai mare donator pentru ţara noastră. Astfel, în perioada 1991 - 2009, UE a alocat Republicii Moldova peste 270 milioane euro sub formă de granturi, iar pentru 2010 - 2014 planifică să acorde încă 550 milioane euro.

Prim-ministrul a precizat că acest proiect este, în egală măsură, moldovenesc, regional şi european, şi îşi propune modelarea cooperării în vederea facilitării procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, în funcţie de priorităţile dialogului RM-UE.

Pe lîngă delegaţia oficială, la eveniment au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus