Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-05-04/curier-electoral-3-mai-2011-20937.html
Data: May 4, 2011 (20:56)

Curier electoral, 3 mai 2011

Primirea actelor de la concurenţii din capitală se încheie pe 5 mai

Consiliul Electoral de Circumscripţie Chişinău a emis un comunicat de presă, prin care aduce la cunoştinţă potenţialilor concurenţi electorali la alegerile locale generale din 5 iunie 2011, că depunerea candidaturilor (dosarelor) candidaţilor se va încheia la 5 mai 2011, ora 17.00.

Linia fierbinte a CEC nu este foarte populară

Aproximativ 50 de apeluri (în jur de 10 apeluri pe zi) au fost înregistrate în prima săptămână de la lansarea de către Comisia Electorală Centrală a serviciului "Linia fierbinte", majoritatea apelurilor fiind de la potenţialii candidaţi independenţi la funcţiile de primari sau consilieri, care s-au interesat de documentele necesare pentru înregistrare. Se estimează că în preajma alegerilor numărul apelurilor va creşte până la 50-60 pe zi. (sursa: CEC)

Vicepreşedintele PLDM părăseşte formaţiunea şi vrea să candideze

Prim-vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), liderul fracţiunii parlamentare a partidului, Mihai Godea, a convocat o conferinţă de presă, în cadrul căreia a anunţat că va candida independent la primăria Chişinăului. Iniţial, Godea a declarat că porneşte o acţiune politică pe cont propriu, s-a declarat dezamăgit de activitatea Alianţei de guvernare şi nu a confirmat că părăseşte PLDM.

Pe parcursul zilei, Mihai Godea a participat la cîteva emisiuni televizate, în cadrul cărora a completat declaraţiile, spunînd, între altele, că:

Răspunzînd întrebărilor despre declaraţiile lui Mihai Godea, liderul PLDM, premierul Vlad Filat a spus că gestul colegului este regretabil, s-a arătat surprins de decizia lui Godea de a candida la funcţia de primar al capitalei şi a evitat să ofere alte detalii, limitîndu-se la anunţarea convocării Consiliului naţional al PLDM, care va discuta tema respectivă.

Reprezentanţi ai Partidului Democrat din Moldova şi ai Partidului Liberal au declarat şi ei că sunt surprinşi de gestul lui Mihai Godea, dar s-au arătat încrezuţi că motivele ce au determinat decizia vor ieşi la iveală în curînd. Noul preşedinte al Curţii de Conturi, Serafim Urechean, a căruia formaţiune politică a fuzionat recent cu PLDM, a declarat că plecarea lui Godea este un truc electoral şi peste un timp, Godea ar putea să-şi retragă candidatura la primărie.

Candidatul democraţilor a lansat panourile publicitare şi felicitări de ziua libertăţii presei

Valentina Buliga, candidatul PDM la funcţia de primar al Capitalei, şi-a lansat publicitatea electorală prin intermediul panourilor stradale. De asemenea, Buliga a semnat un mesaj de felicitare către jurnalişti, prilejuit de Ziua Mondială a Libertăţii Presei.

Priorităţile candidatului PPCD

Radu Buşilă, candidatul Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău, şi-a făcut publică platforma electorală, în cuprinsul căreia propune trei priorităţi pentru modernizarea capitalei:

Candidatul PLDM semnează şi regretă

Candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova la funcţia de primar general al capitalei, Victor Bodiu, a semnat Codul de Conduită privind desfăşurarea şi reflectarea campaniei electorale la alegerile locale generale din 5 iunie 2011 (anterior acesta a mai fost semnat de 2 partide neparlamentare). Codul de conduită reprezintă o convenţie încheiată între reprezentanţii partidelor, altor organizaţii social-politice, pe de o parte şi reprezentanţii mass-media, pe de altă parte, privind modul de desfăşurare şi de reflectare a campaniei electorale, care exclude lezarea demnităţii şi imaginii concurenţilor electorali. (sursa: CEC)

În cadrul unui briefing de presă, Victor Bodiu a declarat că în ultimele săptămâni, PLDM a fost ţinta mai multor atacuri din partea concurenţilor electorali "care au menirea să distorsioneze campania electorală a PLDM". Printre acţiunile respective Bodiu a remarcat:

Bodiu consideră că din cauza tensionării intenţionate a evenimentelor au de cîştigat comuniştii şi a făcut apel către toţi concurenţii electorali să semneze Codul de Conduită şi să renunţe la intimidări şi provocări pe parcursul campaniei electorale.

PCRM vrea să "salveze Moldova"

Candidatul Partidului Comuniştilor la funcţia de primar de Chişinău, Igor Dodon, consideră că situaţia din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) demonstrează că aceasta este bazată doar pe interese personale şi astăzi a ajuns la impas. Făcînd similitudini cu anul 2001, Dodon a declarat că atunci ţara a fost salvată de comunişti, care o vor salva şi în 2011.

Tinerii comunişti susţin campania "Panglica «Sfîntul Gheorghe»"

Reprezentanţii Uniunii Tineretului Comunist din Moldova (UTCM) au declarat că patru mii de activişti ai Uniunii vor participa la acţiunea "Panglica «Sfîntul Gheorghe»", în total pe teritoriul Moldovei urmînd a fi repartizate 200 mii de panglici. Acţiunea a demarat la 3 mai şi se va finaliza de Ziua Victoriei - 9 Mai. (sursa: newsmoldova.md)

Candidatul PSD promite premii "Zdubilor"

Candidatul Partidului Social Democrat la funcţia de primar de Chişinău, Sergiu Coropceanu, a petrecut delegaţia Moldovei care a plecat în Germania pentru participare la concursul "Eurovision". Coropceanu le-a promis membrilor formaţiei "Zdob şi Zdub", care vor reprezenta Moldova la concurs, că în caz de victorie, le garantează un premiu de 1 milion de lei. Candidatul PSD nu are aceşti bani, dar aceşti vor fi oferiţi de membrii formaţiunii social-democrate, care garantează îndeplinirea promisiunilor candidatului lor. (sursa: PSD)

Campania se desfăşoară fără încălcări - opinia unor observatori

Reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale care se întitulează Coaliţia "Control Civic - Alegeri 2011" au convocat o conferinţă de presă, în cadrul căreia au declarat că nu au înregistrat încălcări serioase în desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie. Observaţiile privesc comportamentul unor candidaţi care organizează "show"-uri electorale, afişajul electoral în locuri necorespunzătoare şi încălcări la înregistrarea unor candidaţi în localităţile din republică. (sursa: newsmoldova.md)

www.alegeri.md