Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.04.2011

Declaraţia de presă comună a preşedintelui României, Traian Băsescu, şi a preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu

Declaraţia de presă comună a preşedintelui României, Traian Băsescu, şi a preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu

Preşedintele României, Traian Băsescu s-a întâlnit joi, 28 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, care efectuează în perioada 28-29 aprilie a.c. o vizită oficială în ţara noastră. La finalul convorbirilor, cei doi şefi de stat au susţinut o declaraţie de presă comună.
Vă prezentăm textul declaraţiei de presă comune:

Preşedintele României, Traian Băsescu: Bună ziua. Încep prin a mulţumi domnului preşedinte Lupu că a răspuns invitaţiei mele de a face o vizită oficială în România. Am avut discuţii foarte bune, consistente, care se înscriu deja în tradiţia dialogului între Bucureşti şi Chişinău din ultimii doi ani -să sperăm că vom consolida această tradiţie - şi mai ales, s-a mai creat un lucru, poate extrem de important pentru relaţia româno-moldoveană, şi anume că ceea ce stabilim se întâmplă. Am convingerea că vom continua acest mod de lucru în relaţia bilaterală. Cu domnul Preşedinte am abordat practic toată gama de probleme politice interne şi externe. Mesajul nostru către domnul Preşedinte şi către partidele din Alianţă este că ne dorim o alianţă cât mai solidă, care să garanteze evoluţia spre Europa a Republicii Moldova. Am stabilit împreună cu domnul Preşedinte că, în cel mai scurt timp, va trebui să elaborăm planul de acţiune pentru a pune în aplicare declaraţia privind Parteneriatul strategic pentru integrare europeană dintre România şi Republica Moldova, declaraţia semnată între mine şi preşedintele Ghimpu, la acel timp.

De asemenenea, în discuţiile noastre am abordat priorităţile Republicii Moldova în raport cu Uniunea Europeană şi l-am asigurat pe domnul preşedinte Lupu de tot sprijinul nostru atât pentru acordul de liberă circulaţie, acordul privind vizele, pentru acordul aprofundat privind crearea unui spaţiu economic european, pentru începerea negocierilor în vederea unui acord de asociere. Nu în ultimul rând, am abordat priorităţile în relaţia bilaterală, şi ele s-au aşezat în sectorul energetic în mod deosebit, proiectele de cuplare, de interconectare a reţelelor noastre energetice şi a reţelelor de transport gaze; şi, de asemenea, am avut discuţii atât la nivelul plenului delegaţiei, au fost şi discuţiile bilaterale între miniştri, în ceea ce priveşte utilizarea banilor alocaţi prin Parteneriatul Estic. Vă mulţumesc.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu: Domnule Preşedinte, vă mulţumesc. Stimaţi reprezentanţi ai mijloacelor mass-media, întâi de toate, vreau să îi mulţumesc domnului preşedinte Băsescu pentru invitaţia pe care mi-a înaintat-o de a efectua o vizită oficială la Bucureşti. Am dat curs acestei invitaţii şi, la scurt timp, această vizită are loc, o vizită care, în viziunea mea, ne va permite să determinăm, pentru viitor, liniile directorii de consolidare şi aprofundare a relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi România, în context strict bilateral, cât şi într-un context mai larg; mă refer la cel european. Vreau, la fel, să constat că discuţiile pe care le-am purtat atât în format restrâns, cât şi în formatul delegaţiilor oficiale, au fost foarte constructive şi foarte pozitive. Am constatat un progres deosebit în relaţiile noastre pe parcursul anului 2010, în special prin dezvoltarea foarte importantă a cadrului juridic al raporturilor bilaterale dintre ţările noastre. Au fost semnate circa 24 de instrumente juridice bilaterale, lucru care îmi permite să constat că deja, la etapa zilei de astăzi, am constituit un cadru legal, un cadru juridic solid şi promiţător, care ne permite în continuare să avansăm pe calea unor acţiuni, programe şi proiecte concrete, practice. Între acele documente juridice semnate este şi Acordul privind micul trafic la frontieră, de o importanţă deosebită pentru Republica Moldova. Aici m-aş referi şi la Acordul privind colaborarea în domeniul culturii, Acordul privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, un document semnat de Republica Moldova cu România în premieră, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. La fel, prezintă un interes deosebit pentru noi, nu în ultimul rând, Tratatul privind regimul de frontieră. Şi aici vreau să vă spun că am găsit o limbă comună şi am stabilit un numitor comun cu domnul Preşedinte privind sincronizarea procedurilor de ratificare a acestui acord. Tot aici, am convenit să continuăm dialogul la subiectul unui document politic larg, care ar stabili reperele strategice de colaborare strategică dintre Republica Moldova şi România, de lungă durată, care ar depăşi ciclurile electorale.

Tot aici, vreau să îi mulţumesc domnului Preşedinte pentru iniţiativa domniei sale de acordare a unui suport financiar deosebit de valoros pentru Republica Moldova, în valoare de 100 de milioane de euro, un program care a început să fie deja valorificat. Importanţa deosebită a acestui gest constă şi în faptul că acest suport financiar vine în condiţii destul de grele pentru România, condiţii economice, financiare. Cu atât mai mult este apreciat acest gest, repet, de importanţă practică pentru noi, fiindcă pe această cale Republica Moldova a obţinut un suport real, un suport financiar pentru promovarea unui şir de proiecte de importanţă deosebită pentru noi. Ar fi de menţionat, tot aici, pe filiera dialogului politic, şi deschiderea Consulatelor României la Ungheni şi Bălţi-Cahul, multe alte acţiuni care sunt foarte relevante pentru consolidarea relaţiilor bilaterale dintre statele noastre. Nu în ultimul rând, relaţiile economice, relaţiile comerciale au fost puse în discuţie în cadrul şedinţei de astăzi, întrevederii de astăzi. România este un partener strategic şi, în acest sens pentru Republica Moldova, plasându-se pe locul doi în sensul exporturilor moldoveneşti şi pe locul trei în sensul importurilor în Republica Moldova. Am menţionat interesul statului meu pentru atragerea masivă a investiţiilor româneşti în economia Republicii Moldova, având astăzi o pondere de circa 8% din totalul investiţiilor. Sunt convins că există posibilităţi şi rezerve suplimentare la acest capitol. Am adus mulţumirile noastre domnului Preşedinte pentru susţinerea Republicii Moldova, demersului european al ţării noastre. Republica Moldova la moment face parte din Parteneriatul Estic, aderând cu alte cinci ţări.

Vreau să îi mulţumesc încă o dată domnului preşedinte Traian Băsescu pentru suportul României în susţinerea Moldovei în cadrul negocierilor pe care le purtăm cu Uniunea Europeană, pe marginea unui proiect de acord de asociere, dialogul privind liberalizarea regimului de vize şi negocierile, care sper, vor începe de curând, pe marginea unui acord de liber-schimb. Nu uităm că România a fost unul din iniţiatorii ideii de formare a unui grup de prieteni ai Moldovei, atrăgând un număr impunător de state membre ale Uniunii Europene, şi acest grup este un suport foarte şi foarte valoros pentru parcursul european al Republicii Moldova. Voi profita de această ocazie pentru a înainta domnului preşedinte Băsescu invitaţia să efectueze o vizită oficială în Republica Moldova, la momentul când domnia sa va considera posibil acest lucru. Mulţumesc.

Departamentul de Comunicare Publică
28 Aprilie 2011

cuvinte-cheie:

Comentarii (6)

 

Sus