Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.04.2011

Opt proiecte de infrastructură, în valoare de 22 milioane lei, vor fi realizate cu suportul Fondului Naţional pentru Dezvoltare Regională

Consiliul Naţional de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat, în şedinţa de marţi, finanţarea a alte opt proiecte de infrastructură în regiunile Republicii Moldova, în valoare de 22 milioane lei. În Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională sunt prevăzute 161,49 milioane de lei. Proiectele aprobate suplimentează cele 14 proiecte, aprobate pentru acest an în valoare de 135 de milioane de lei, aflate la etapa de implementare. Pentru desfăşurarea acestora au fost deja organizate licitaţii pentru achiziţii publice în valoare de circa 75 de milioane de lei.

Prioritare consider proiectele care multiplică potenţialul de dezvoltare a regiunilor şi care dispun de co-finanţare, atât din partea autorităţilor locale, cât şi a comunităţii donatorilor, a declarat vice-prim-ministrul Valeriu Lazăr, care este şi preşedintele Consiliului Naţional de Coordonare a Dezvoltării Regionale. „Am aşteptări foarte mari de la Agenţiile de Dezvoltare Regională. Acestea pot deveni nuclee ale infrastructurii de dezvoltare regională, cu condiţia că le vom asigura funcţionalitatea", vicepremierul Valeriu Lazăr.

În acelaşi timp, Lazăr a cerut directorilor celor trei Agenţii de Dezvoltare - Centru, Nord şi Sud - eficienţă în identificarea, promovarea şi monitorizarea proiectelor de dezvoltare regională. Numărul şi calitatea proiectelor înaintate de autorităţile publice locale vor servi drept criteriu de performanţă pentru evaluarea activităţii Agenţiilor. Totodată, Agenţiile de Dezvoltare Regională urmează să asigure sinergia şi să colaboreze cu alte instituţii, cum ar fi Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), atât în instruirea reprezentanţilor autorităţilor publice locale în scrierea proiectelor de dezvoltare, cât şi ca platformă de consultanţă în afaceri.

Ministerul Economiei precizează  ca Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională este constituit din alocaţiile bugetare anuale, în valoare de 1% din veniturile la bugetul de stat, aprobate pentru anul respectiv.
 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus