Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.04.2011

Consiliul de administrare al Programului de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1 a aprobat astăzi 20 de proiecte investiţionale

Consiliul de administrare al Programului de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1 a aprobat astăzi 20 de proiecte investiţionale în diverse regiuni ale Republicii Moldova. Pentru co-finanţarea afacerilor au fost alocate peste 6 milioane de lei, fiind dublate investiţiile efectuate de întreprinderile fondate de muncitorii migranţi sau rudele lor care au decis să investească banii primiţi de peste hotare.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a apreciat că există o cerere importantă din partea concetăţenilor migranţi, mai mult de jumătate din beneficiarii de cursuri specializate, oferite în cadrul Programului, de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, ODIMM, depunând deja dosare pentru a obţine finanţare.

Consiliul de administrare al PARE 1+1 a evaluat rezultatele proiectului pilot, lansat în anul 2010, şi a decis să finanţeze în continuare Programul, în limita resurselor bugetare disponibile, după principiul „primul venit, primul servit". Totodată, urmează a fi identificate mijloace suplimentare pentru capitalizarea bugetului PARE 1+1.

„Vom sprijini în continuare iniţiativa privată şi întoarcerea cetăţenilor noştri aflaţi la muncă peste hotare. Prioritate va fi acordată afacerilor desfăşurate în regiunile rurale, care creează noi locuri de muncă, în domenii ce pot contribui la sporirea exporturilor, înlocuirea produselor din import sau în sfera serviciilor", a declarat Valeriu Lazăr. Ministrul Economiei a cerut ODIMM flexibilitate şi transparenţă maximă în examinarea şi aprobarea dosarelor de finanţare.

În cadrul Programului pilot PARE 1+1, lansat la finele anului 2010, au fost finanţate 9 afaceri, din fonduri oferite de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, în prezent fiind depuse în total 57 de dosare.

Potrivit Ministerului Economiei, Programul PARE 1+1 a fost lansat în anul 2010 şi îşi propune să atragă în economie remitenţele provenite de la muncitorii moldoveni aflaţi peste hotare prin oferirea suportului informaţional-consultativ şi administrativ pentru a fi lansate afaceri, precum şi co-finanţării investiţiilor efectuate din aceste surse.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus