Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.04.2011

Parlamentul Moldovei a ratificat acordurile de împrumut cu BEI şi BERD pentru reabilitarea drumurilor

Parlamentul Moldovei a ratificat acordurile de împrumut cu BEI şi BERD pentru reabilitarea drumurilor

Parlamentul R. Moldova a ratificat ieri acordurile de creditare, semnate cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), conform cărora acestea vor aloca R. Moldova împrumuturi în valoare totală de 150 mln de euro pentru cofinanţarea Programului de reabilitare a drumurilor, evaluat la 181,2 mln de euro.  

BERD şi BEI vor oferi Moldovei două împrumuturi în mărime de 75 mln euro fiecare. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare va oferi împrumutul în mărime de 75 mln de euro pe 15 ani, cu o perioadă de graţie de 3 ani şi o rată a dobînzii EUROLIBOR +1% anual. În acelaşi timp, BEI va acorda creditul menţionat pe 18 ani, cu o perioadă de graţie de 5 ani şi o rată a dobînzii EUROLIBOR + 0,68% anual. Se preconizează că în scopul implementării Programului de restabilire a drumurilor, Comisia Europeană va acorda Moldovei un grant în mărime de 31,2 mln euro. Proiectul prevede, în special, restabilirea şi modernizarea infrastructurii drumurilor pe cele mai importante segmente ale traseelor naţionale ale Moldovei, cu o lungime totală de 150 km: Chişinău-Orhei-Sărăteni-Bălţi, Chişinău-Călăraşi-Ungheni-Sculeni şi Comrat-Ciumai.  

Potrivit acordului proiectul va consta din trei faze, sub rezerva unor precizări ale acestora, urmând ca Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare să convină cu Guvernul Republicii Moldova din timp asupra precizărilor care urmează a fi operate. 

În cadrul primei faze ale proiectului sus menţionat, urmează să fie reabilitată o porţiunea de drum din şoseaua Comrat - Ciumai. 

În cadrul ultimelor două faze ale proiectului sus menţionat, urmează să fie reabilitate unele tronsoane a reţelei de drumuri convenite pe viitor de către Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. 

Responsabil de implementarea cu succes a activităţilor Proiectul de Susţinere a Programului de Dezvoltare în Sectorul Drumurilor este Ministerul Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor prin intermediul Î.S. "Administraţia de Stat a Drumurilor". 

Acordul de creditare cu BEI a fost semnat pe 23 noiembrie 2010, iar cel cu BERD - pe 29 octombrie 2010, informeaza Serviciul de presa al Ministerului Finanteleor.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus