Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-04-20/valeriu-lazar-discuta-cu-fmi-prioritatzile-politicii-fiscale-pentru-anul-2012-20796.html
Data: Apr 20, 2011 (19:44)

Valeriu Lazăr discuta cu FMI priorităţile politicii fiscale pentru anul 2012

Priorităţile politicii fiscale pentru anul 2012 dar şi pe termen mediu au fost discutate în cadrul unei întrevederi a vicepremierului Valeriu Lazăr cu misiunea Departamentului politici fiscale a Fondului Monetar Internaţional, aflată la Chişinău.

Ministrul Economiei a declarat că, odată cu reintroducerea impozitului pe venit, în anul 2012, pentru a nu înrăutăţi regimul fiscal, se impune reactivarea facilităţilor fiscale prevăzute în Codul fiscal cu referire la întreprinderile mici şi mijlocii, investiţiile capitale şi domeniul de elaborare a aplicaţiilor informatice. 

Valeriu Lazăr a declarat că politica fiscală trebuie să fie subordonată obiectivului de atragere a investiţiilor în economia naţională, în special în sectoarele de producţie a bunurilor comerciabile, care pot contribui la sporirea exporturilor şi crearea locurilor de muncă cu salarii competitive. „Având în vedere gradul înalt de uzură al utilajului industrial, avem nevoie de un salt industrial în următorii ani. Însă pentru aceasta statul trebuie să stimuleze investiţiile, inclusiv prin politica fiscală în domeniul importului de echipamente şi a administrării TVA la export", a spus ministrul Economiei.

„Astfel, urmează a fi rupt cercul vicios al economiei bazate pe consum şi extinsă baza de impozitare. În caz contrar, vom continua să stimulăm consumul bazat pe importuri şi să alimentăm iluzia stabilităţii bugetare, moştenită de la guvernarea anterioară", a mai spus viceprim-ministrul Valeriu Lazăr. El a precizat că o politică fiscală flexibilă şi o administrare eficientă va contribui la reducerea evaziunii fiscale şi a economiei subteranem, relatează Serviciul de presă al Ministerului Economiei .

Reprezentanţii FMI s-au interesat, totodată, de existenţa altor bariere pentru atragerea investiţiilor şi impactul asupra lor, dar şi a contribuţiilor sociale asupra mediului de afaceri.