Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.04.2011

Ministerul Afacerilor Externe consideră nefondate declaraţiile reprezentanţilor PCRM

În cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurată astăzi 19 aprilie, reprezentanţii PCRM au adus acuzaţii grave la adresa Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, insinuînd că MAEIE „pregăteşte în secret o Strategie a Securităţii Naţionale, care ar prevedea rezolvarea diferendului transnistrean pe cale armată".

Ministerul Afacerilor Externe consideră nefondate aceste declaraţii din mai multe considerente:

1. Proiectul privind Strategia Securităţii Naţionale a fost prezentat publicului larg în luna mai 2010, fiind postat pe paginile electronice ale unor instituţii de stat. Ulterior, în aceeaşi lună, au fost organizate discuţii publice în acest sens, inclusiv cu participarea reprezentanţilor societăţii civile. 

2. Proiectul a fost aprobat de Guvern şi remis spre examinare, pe data de 25 iunie 2010, Parlamentului, fiind înregistrat cu numărul 1906. În conformitate cu procedurile legale, documentul a fost distribuit tuturor deputaţilor şi discutat în Comisia pentru Securitatea Naţională, Apărare şi Ordine Publică, fiind condusă în fosta legislatură de un reprezentant al PCRM.

3. Pe 26 ianuarie 2011, deja în noua componenţă a Parlamentului, proiectul respectiv a fost redistribuit membrilor Legislativului. Pe data de 9 martie 2011, documentul a fost discutat în cadrul Comisiei de profil. Membrii comisiei din partea PCRM, care au avut obiecţii asupra proiectului strategiei, şi-au asumat angajamentul de a le prezenta timp de două săptămîni, în scris. În pofida repetatelor solicitări ale preşedintelui Comisiei, din partea acestora nu a parvenit vreo sugestie.

4. Proiectul Strategiei Securităţii Naţionale este examinat în continuare în Parlament.

MAEIE declară că aceste învinuiri sunt neîntemeiate şi regretă utilizarea unui subiect atât de sensibil, cum este problema transnistreană, în scopuri politice. Declaraţiile de acest gen pot aduce prejudicii intereselor noastre naţionale şi pot oferi motive de speculare pentru cei care nu doresc reintegrarea paşnică a Republicii Moldova.

MAEIE reiterează ataşamentul ferm şi necondiţionat al autorităţilor RM faţă de soluţionarea acestei probleme exclusiv prin metode politico-diplomatice.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus