Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.04.2011

Uniunea Europeană este disponibilă să acorde 7 milioane euro pentru Programele Pilot în Dezvoltarea Regională din Republica Moldova

Uniunea Europeană este disponibilă să acorde 7 milioane euro pentru Programele Pilot în Dezvoltarea Regională din Republica Moldova

În perioada anilor 2012-2013 Uniunea Europeană este disponibilă să acorde 7 milioane euro pentru Programele Pilot în Dezvoltarea Regională din Republica Moldova.  Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC) al Republicii Moldova, Marcel Răducan şi reprezentanţii Comisiei Europene (CE) din cadrul Direcţiei Generale Politică Regională (DG REGIO), Direcţiei Generale Dezvoltare şi Cooperare, Serviciul Acţiuni  Externe (EEAS) pentru Moldova şi reprezentanţi ai delegaţiei UE în Republica Moldova au avut, ieri, o întrevedere în cadrul căreia au discutat despre Programele Pilot în Dezvoltarea Regională realizate conform politicii de coeziune a Uniunii Europene şi acordarea suportului financiar ministerului prin proiectul de Twinning.

În cadrul dialogului Marcel Răducan a mulţumit reprezentanţilor Comisiei Europene pentru vizita efectuată, menţionînd că aceasta va constitui un imbold pentru a acţiona mai intensiv asupra implementării planului de acţiuni propus de UE în vederea dezvoltării regionale. 

Charles White, DG REGIO a comunicat că scopul vizitei este de a evalua domeniile în care Comunitatea Europeană ne-ar putea acorda suport, precum şi de a trasa principalele activităţi ce urmează a fi întreprinse de Republica Moldova în scopul implementării  Programelor Pilot de Dezvoltare Regională. În acest sens, ei sunt dispuşi să asiste ţara noastră prin seminare tematice, vizite de studiu, experienţa proprie dar şi a altor ţări europene  în domeniul dezvoltării regionale.   Reprezentanţii CE au mai adăugat că pînă în luna iunie 2011, MDRC trebuie să stabilească liniile directorii pentru realizarea Programelor  Pilot de Dezvoltare Regională, precum şi regiunile unde vor fi acestea  implementate. Oaspeţii au mai comunicat că programele urmează a fi implementate cu participarea cofinanţării RM la nivel de circa 15-50%. 

Valentina Pleşca, directorul Departamentului Dezvoltare regională a MDRC a prezentat acţiunile  recente întreprinse de ţara noastră în domeniul dezvoltării regionale, specificînd că avem o Strategie Naţională de Dezvoltare Regională, fiecare regiune avînd o strategie proprie, precum şi a prezentat priorităţile strategiilor care sunt apropiate de priorităţile de dezvoltare ale Comunităţii Europene.   La finalul întrevederii Marcel Răducan a specificat că lansarea dialogului   privind Programele Pilot în Dezvoltarea Regională constituie  un moment important de realizare a obiectivelor de integrare europeană ale Republicii Moldovei. De asemenea, ministrul a mai informat reprezentanţii CE că echipa MDRC este disponibilă şi capabilă să îşi onoreze obligaţiunile asumate. 

Cei prezenţi au conchis că ambele părţi trebuie să aibă o abordare practică şi să determine acţiunile concrete pentru care vor fi cheltuiţi banii, iar această acţiune în întregime să constituie un imbold pentru cooperarea cu UE pentru următorii 2 ani.  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus