Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
15.04.2011

Doi cetăţeni ai României cu antecedente penale reţinuţi pentru furt informaţional. Scanau carduri bancare de la bancomatele din Moldova

Potrivit CCCEC, doi cetăţeni români, în vîrstă de 25 şi 30 de ani, au fost reţinuţi de ofiţerii Centrului anticorupţie, în colaborare cu serviciul de securitate al unei bănci comerciale, pentru interceptarea ilegală a informaţiei de pe carduri bancare.

Aceştia fac parte dintr-o grupare transfrontalieră care activează pe tot teritoriul Uniunii Europene. La moment, ambii se deţin în Izolatorul Centrului, fiind reţinuţi pentru 72 de ore.

Concret, tinerii au fost documentaţi de CCCEC  mai mult timp, experţii Centrului urmărindu-i şi fixînd  faptul montării tehnicii speciale pentru scanarea informaţiei de pe banda magnetică (skimmer) a cardurilor bancare.

Totodată, a fost documentat şi faptul extragerii aparatajului video (mini-videocameră) care filma momentul introducerii PIN-urilor.

Informaţia urma a fi utilizată pentru clonarea cardurilor bancare şi extragerea ulterioară a mijloacelor financiare.
La data de 13 aprilie,  unul dintre bănuiţi a fost reţinut în flagrant la ora 20.30 imediat ce a demontat utilajul. La percheziţie acesta a fost depistat asupra sa.

Experţii au examinat aparatajul ridicat pe care au găsit amprente digitale şi informaţie furată, în doar două zile, de pe 90 de carduri bancare, fapt confirmat de specialiştii băncii. Anterior, la un alt bancomat din Chişinău care aparţine aceleiaşi bănci a fost depistat aparataj asemănător după metoda de confecţionare.

A doua persoană a fost reţinută în aceiaşi zi la domiciliul închiriat de ambii. Pe acest caz a fost pornită o urmărire penală în temeiul art. 260 (indice prim) Cod penal - „interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice" - infracţiune care se pedepseşte cu pînă la 5 ani de închisoare.

Precizăm că din spusele reţinuţilor, ambii au antecedente penale, fiind condamnaţi pentru diferite infracţiuni în România şi Italia. 

Notăm că Centrul, pe parcursul activităţii sale, a anihilat opt  grupări transfrontaliere specializate în furturi de date, clonare de carduri şi extragere de bani, pe toate dosarele fiind deja pronunţate sentinţe de condamnare.

Pentru referinta: 2010 - 21 cauze pe art.237 *fabricarea si punerea in circulatie a cardurilor false* si 2011 - 6 cauze.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus