Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
15.04.2011

Contrabandă cu 3,5 kg articole din aur în sumă de circa 3 milioane de lei

La 13 aprilie echipajul Echipei Mobile a Serviciului Vamal şi colaboratorul Direcţiei misiuni speciale a MAI au realizat o captură de peste 3,5 kg de obiecte din aur şi argint cu pietre preţioase, calificată drept contrabandă.

Pe traseul Băcioi-Chişinău pentru verificare regulamentară, echipajul a stopat automobilul de model „Volkswagen Sharan", înmatriculat în UTA Gagauz Eri. În urma controlului au fost depistate mai multe colete cu marfă, fără acte de însoţire şi provenienţă, fapt care prezumă o bănuială rezonabilă de comitere a fraudei vamale. Ulterior, unitatea de transport a fost escortată la terminalul biroului vamal Chişinău pentru efectuarea controlului fizic amănunţit. În cadrul procedurii, şoferul, benevol din compartimentul marfar al automobilului a scos 10 pachete de diferite dimensiuni. În unul din ele au fost depistate 479 perechi de cercei din aur învelite în mai multe hîrtiuţe cu inscripţii în limba turcă. Şi tot şoferul, din două locaşuri special amenajate în prizele de aer ale felinarelor din spatele uşii portbagajului a extras alte 7 pachete. În total au fost găsite 1111 articole din aur şi argint cu pietre preţioase, dintre care şi cercei pentru piercing cu o greutate totală de peste 3, 5 kg. Valoarea estimativă a articolelor este de circa 3 000 000 lei.

Pe acest caz la 14 aprilie Serviciul Vamal a pornit dosar penal în temeiul alin 5 art. 245 Cod penal - Contrabanda în proporţii deosebit de mari. Concomitent de către organul de urmărire penală a Serviciului Vamal s-a dispus expertiza obiectelor reţinute în vederea determinării compoziţiei şi valorii acestora.

Cazul este cercetat de ofiţerii de urmărire penală a Serviciului Vamal în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor cazului. Persoane vinovate riscă pedeapsă cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Menţionăm, că această nu este primă captură cu articole din aur realizată de Serviciului Vamal, totodată este cea mai mare din istoria.

De la începutul anului curent colaboratorii Serviciului Vamal au înregistrat alte două cazuri de introducere ilegală în Republica Moldova a obiectelor şi articolelor din metale şi pietre preţioase, printre care 9 bijuterii din aur şi o monedă din aur care datează cu anul 1898 şi 2 lingouri din aur a cite 31 grame fiecare ascunse într-o jucărie, informeaza Serviciul presă al Serviciului vamal şi MAI. 
 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus