Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.04.2011

ANRE a aprobat astazi tarife diferenţiate la energia electrică, în funcţie de furnizor

ANRE a aprobat astazi tarife diferenţiate la energia electrică, în funcţie de furnizor

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat şi aprobat, în şedinţa sa publică din 15 aprilie, la solicitarea întreprinderilor de distribuţie RED Union Fenosa, RED Nord şi RED Nord - Vest, tarife noi la energia electrică furnizată consumatorilor finali.

ANRE a stabilit, pentru prima dată, în conformitate cu cerinţele Legii cu privire la energia electrică nr.124 din 23.12.2009, tarife diferenţiate pentru consumatorii finali în funcţie de nivelul de tensiune a reţelelor de distribuţie la care sunt racordate instalaţiile de utilizare ale acestora. Tarifele diferenţiate vor fi aplicate pentru trei categorii de consumatori: (1) ale căror instalaţii de utilizare a energiei electrice sunt racordate la reţelele de tensiune înaltă de 35 şi110 kV, (2) la reţelele de tensiune medie de 6 şi10 kV şi (3) la reţelele de tensiune joasă de până la 0,4 kV. 

Anterior cele trei întreprinderi au prezentat ANRE materialele şi calculele pentru majorarea tarifelor pentru anul 2011. În urma analizei acestora, ANRE a constatat un set de factori obiectivi care reclamă actualizarea tarifelor date. Factorii principali sunt creşterea preţului mediu de procurare a energiei electrice de la producătorii şi furnizorii de energie cu 8%, a tarifului pentru serviciul de transport al energiei electrice cu 7,0 % (de la 6,32 la 6,76 bani/kWh), majorarea consumurilor şi cheltuielilor de întreţinere a reţelelor de distribuţie cauzată de majorarea prognozată a preţurilor pentru anul 2011 în mărime de 7,5%, investiţiilor efectuate în 2010, precum şi prin acumularea devierilor financiare în perioada precedentă.

Totodată, ANRE a diminuat o parte din consumurile şi cheltuielile solicitate de a fi incluse în tarif de către întreprinderile date. Costurile solicitate de RED Union Fenosa au fost reduse cu 14,5 mil. lei, iar cele ale RED Nord şi RED Nord - Vest - cu 2,5 mil. lei şi, respectiv, cu 9,8 mil. lei.   

ANRE a aprobat următoarele tarife de furnizare a energiei electrice consumatorilor finali:


Întreprinderi/consumatori

Tarif în vigoare din 19.01.2010

    Tarif nou

 Modificare     %

RED Union Fenosa

 

 

 

- pentru consumatorii racordaţi la reţelele de înaltă tensiune de 35;110 kV, bani/kWh

95

107

+1,6

- pentru consumatorii racordaţi la reţelele  de tensiune medie de 6 şi10 kV, bani/kWh

 133

 134

+0,8

- pentru consumatorii racordaţi la reţelele de tensiune joasă de până la 0,4 kV, bani/kWh

133

148

+11,3

RED Nord

 

 

 

- pentru consumatorii racordaţi la reţelele de tensiune medie de 6;10 kV, bani/kWh

143

 145

+1,4

- pentru consumatorii racordaţi la reţelele de tensiune joasă de până la 0,4 kV, bani/kWh

143

157

+9,8

RED Nord- Vest

 

 

 

- pentru consumatorii racordaţi la reţelele  de înaltă tensiune de 35;110 kV, bani/kWh

143

120

-16,1

- pentru consumatorii racordaţi la reţelele de tensiune medie de 6;10 kV, bani/kWh

143

145

+1,4

- pentru consumatorii racordaţi la reţelele de tensiune joasă de până la 0,4 kV, bani/kWh

143

157

+9,8

Tarifele diferenţiate au fost a stabilite de ANRE în conformitate cu metodologia tarifară în vigoare. Principiul de diferenţiere a tarifelor pe nivel de tensiune este bazat pe determinarea costurilor reale de furnizare a energiei electrice, care trebuie să fie suportate de categoria respectivă de consumatori, costuri aferente procurării energiei, transportării ei prin reţeaua de transport, distribuţiei şi furnizării acesteia prin reţelele de distribuţie la care sunt racordate instalaţiile de utilizare ale consumatorilor finali. Aceste costuri sunt diferite, ele depind de nivelul de tensiune al reţelelor de distribuţie. Tarifele diferenţiate vor fi aplicate pe etape, cu o durată mai îndelungată de timp, şi urmăresc scopul de a elimina practica existentă de subvenţionare a unor categorii de consumatori din contul altora.

Tarifele aprobate de Consiliul de Administraţie al ANRE vor intra în vigoare la data publicării deciziilor respective ale Consiliului în Monitorul Oficial. Ultima actualizare a tarifelor la energia electrică livrată consumatorilor finali a fost operată de ANRE în ianuarie 2010, informeaza Serviciul de presă al ANRE.

cuvinte-cheie: ANRE

Comentarii (0)

 

Related news

Sus