Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.04.2011

Premierul francez: Apropierea Moldovei de UE trebuie să aibă loc într-un mod firesc, fără încercări de a tărăgăna sau accelera acest proces

Premierul francez: Apropierea Moldovei de UE trebuie să aibă loc într-un mod firesc, fără încercări de a tărăgăna sau accelera acest proces

Prim-ministrul Vlad Filat a avut ieri seara la Paris o întîlnire cu Francois Fillon, prim-ministrul Franţei. Premierul francez s-a referit la importanţa pe care ţara sa o acordă relaţiilor cu Republica Moldova atît în plan politic, economic, cultural, dar şi dat fiind faptul că republica noastră este parte a spaţiului francofon, informeaza Serviciul de presă al Guvernului.

Şeful Executivului francez a invocat cîteva domenii în care cooperarea moldo-franceză este deosebit de fructuoasă, referindu-se în special la domeniul învăţămîntului. Francois Fillon a precizat că un număr mare de tineri moldoveni îşi fac studiile în Franţa. De asemenea, Premierul francez s-a referit la prezenţa unui număr mare de companii franceze în Moldova, precum şi la cooperarea în domeniul vamal şi fiscal. Francois Fillon a menţionat că Ministerul Economiei al Franţei are în desfăşurare cîteva proiecte de asistenţă tehnică în Moldova.

Francois Filllon a spus că ţara sa susţine plenar aspiraţiile Moldovei de aderare la UE şi salută angajamentul asumat de Guvernul de la Chişinău în acest sens.

„Primul lucru care trebuie să se întîmple este liberalizarea circulaţiei mărfurilor şi eliminarea obstacolelor în calea liberei circulaţii a cetăţenilor moldoveni în spaţiul european. Este o cale dificilă, dar sper că angajamentul Moldovei în acest sens este ferm, ca şi dorinţa Franţei de a vă ajuta", a opinat Premierul francez.

Oficialul a precizat că apropierea Moldovei de UE trebuie să aibă loc într-un mod firesc, fără încercări de a tărăgăna sau accelera acest proces. Premierul francez a menţionat şi faptul că Moldova este un stat de vocaţie europeană prin cultura, geografia şi istoria sa şi nu are nici un fel de dubii în privinţa viitorului european al ţării noastre. Potrivit spuselor sale, UE are limite în ceea ce ţine de extindere, dar categoric Moldova merită şi va fi în graniţele UE extinse.

Francoise Fillon s-a interesat de situaţia politică din Moldova şi, în mod special, de evoluţia situaţiei în dosarul transnistrean, precizînd că Franţa este gata să ajute Moldova în realizarea aspiraţiilor ei de reintegrare.

Totdodată, Vlad Filat a solicitat sprijinul Franţei în vederea organizării summit-ului Francofoniei în 2014 în Moldova. Francois Fillon a salutat iniţiativa Chişinăului, precizînd că astfel de evenimente niciodată nu au mai fost organizate întro ţară ex-sovietică.

În încheiere, Vlad Filat l-a invitat pe omologul său francez să efectueze o vizită în Moldova, Francois Fillon acceptînd invitaţia.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus