Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.04.2011

Reuniunea Grupului de prieteni ai RM la Luxemburg

Ministrul afacerilor externe şi integrării europene al RM, Iurie Leanca, a participat pe data de 12 aprilie  la cea de-a patra reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldovei, numit si Grupul de prieteni ai RM. Evenimentul s-a desfăşurat la Luxemburg, pe langa Consiliul Afacerilor Externe al UE. Comisia Europeană a fost reprezentantă de Comisarul pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Stefan Fule.

Reprezentanţii statelor membre ale UE, printre care miniştrii de externe ai Poloniei, Suediei, Lituaniei, Ungariei, Sloveniei, au apreciat succesele Guvernului de la Chişinău în realizarea reformelor interne în ceea ce priveşte atingerea obiectivului de integrare europenă. În viziunea partenerilor noştri europeni, acest angajament al autorităţilor moldoveneşti reprezintă premise cheie în avansarea spre extinderea cooperării cu UE pe sectoare prioritare, cum ar fi crearea unei zone de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător, aderarea la spaţiul european aviatic comun, consolidarea sistemului de interconexiuni energetice. De asemenea, statele membre ale UE şi-au reiterat sprijinul pentru avansarea spre liberalizarea regimului de vize cu Republica Moldova.

Organizată în ajunul Consiliului de Cooperare din 5 mai curent, reuniunea Grupului de prieteni ai Republicii Moldova vine să sublinieze principalele priorităţi ale agendei relaţiilor UE-RM pentru anul curent. Reuniunea a fost gazduită de Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Baconschi. Acest format de dialog a fost lansat pe 25 ianuarie 2010, la Bruxelles, la iniţiativa Romaniei si Franţei, iar cea de-a treia reuniune a fost organizată pe 30 septembrie 2010, la Chişinău. Scopul Grupului este de a sustine parcursul european al Republicii Moldova, informează MAEIE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus