Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-04-12/in-procesul-de-achitare-a-compensatziilor-la-agentul-termic-se-atesta-unele-disfunctzionalitatzi-20688.html
Data: Apr 12, 2011 (13:40)

În procesul de achitare a compensaţiilor la agentul termic se atestă unele disfuncţionalităţi

Secretarul General al Guvernului RM Victor Bodiu a susţinut  astăzi un briefing, în cadrul căruia s-a referit la unele aspecte ce vizează acordarea compensaţiei unice pentru perioada rece a anului. Victor Bodiu a menţionat că, pînă astăzi dimineaţa, orele 9.00, au fost achitate compensaţii în sumă de 16 mil. 300 mii lei, beneficiari fiind 41 609 persoane. În total, urmează să beneficieze de compensaţii 540 807 persoane, fiind alocată o sumă de 257,9 milioane lei.

În procesul de achitare a compensaţiilor la agentul termic pentru lunile ianuarie, februarie şi martie, se atestă unele disfuncţionalităţi. Astfel, la linia fierbinte, instituită de Cancelaria de Stat (250-453), dar şi de la reprezentanţii Guvernului în teritoriu, se recepţionează sute de mesaje, care arată că oamenii sînt induşi în eroare cu privire la compensaţia unică pe care urmează să o primească, informeaza Serviciul de presa al Executivului.

În acest context, Secretarul General al Guvernului a punctat următoarele precizări:
1. Compensaţia socială se achită exclusiv prin intermediul filialelor S.A „Banca de Economii". În localităţile în care Banca nu are filiale, achitările se vor face prin reprezentanţii acesteia, care se vor deplasa în fiecare sat din categoria menţionată, anunţînd din timp oamenii despre acest lucru.
2. Compensaţia este unică, valoarea ei constituind 390 lei (cîte 130 lei pentru fiecare lună ianuarie, februarie şi martie), şi nu 320 lei sau 100 lei pe lună cum se vehiculează.
3. Compensaţia socială unică se acordă: beneficiarilor de pensii sau alocaţii sociale (invalizii de gr.I, II şi III)  mărimea cărora este pînă la 900 lei;  persoanelor care, în perioada ianuarie-martie 2011, s-au  încadrat în categoria de beneficiari de pensii sau alocații sociale. (Pentru această categorie de beneficiari compensaţia socială pentru perioada rece a anului se stabileşte în mărime proporţională cu numărul de luni pentru care persoanei i s-a stabilit pensia sau alocaţia. Adică dacă dreptul la pensie sau alocaţie a fost stabilit, de exemplu, la 15 februarie, persoana va primi 260 lei, cîte 130 lei pentru lunile februarie şi martie); tuturor beneficiarilor de ajutorul social; în cazul decesului beneficiarului compensaţia se plăteşte inclusiv pentru luna decesului, persoanei care a suportat cheltuielile de deces.
4. Se ia în calcul mărimea pensiei sau alocaţiei de 900 lei de pînă la 1 aprilie 2011, adică de pînă la indexare. La stabilirea dreptului pentru compensaţia unică nu s-a luat în calcul indexarea efectuată la 1 aprilie, deoarece plata se efectuează pentru lunile ianuarie-martie.
5. Banii sînt ridicaţi prin aceeaşi modalitate ca şi pensia, cu prezentarea buletinului de identitate şi carnetului de pensionar. Nu este necesar de a perfecta cereri sau de a pregăti alte documente. 
6. Compensaţia socială unică va fi achitată prin intermediul S.A „Banca de Economii" pe parcursul a 3 luni de zile şi nu în termen de o săptămîna, cum se vehiculează. 
7. În cazul neridicării compensaţiei în termen de 3 luni la una din filiale S.A. „Banca de Economii", beneficiarul va putea solicita compensaţia în decurs de 3 ani la Casa Naţională de Asigurări Sociale.