Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.04.2011

BERD poate oferi împrumuturi în lei moldoveneşti în valoare de până la 10 milioane euro băncilor, instituţiilor de microfinanţare şi întreprinderilor locale

BERD poate oferi împrumuturi în lei moldoveneşti în valoare de până la 10 milioane euro băncilor, instituţiilor de microfinanţare şi întreprinderilor locale

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova şi Banca Naţională a Moldovei au semnat un Memorandum de înţelegere pentru lansarea Programului BERD de Împrumuturi în Moneda Naţională în Republica Moldova. În cadrul Programului respectiv, BERD poate oferi împrumuturi în lei moldoveneşti în valoare de până la 10 milioane euro (14 milioane dolari SUA) băncilor, instituţiilor de microfinanţare şi întreprinderilor locale private eligibile, la dobânzi care au drept scop catalizarea pieţei împrumuturilor în moneda naţională.

Memorandumul de înţelegere stabileşte cadrul pentru sporirea disponibilităţii finanţării în lei în Moldova  şi face parte din Iniţiativa BERD de Dezvoltare a Pietelor Locale de Capital si Monedei Nationale (Local Currency and Local Capital Markets Development Initiative). 

Consiliul de Directori al BERD a aprobat respectivul Program în februarie 2011 pentru a reduce riscurile valutare si dependenta de finantarea externa, expuse în timpul recentei crizei mondiale financiare si economice drept principale vulnerabilitaţi în regiunea în care opereazã BERD.

Iniţiativa are drept scop promovarea utilizarii monedei nationale atât prin cresterea numarului de tranzactii în valutã nationalã, cât si prin promovarea unui dialog despre politicile necesare pentru a asigura, pe termen lung, piete locale de capital si o monedã nationalã, durabile si lichide.

Autorităţile moldoveneşti şi-au confirmat intenţia să implementeze reformele necesare pentru a reduce dolarizarea economiei şi să consolideze capacitatea ţării de a înlesni economiile şi investiţiile în monedă naţională - leul moldovenesc.

„Suntem bucurosi sã sustinem obiectivele Ministerului Finanþelor si Bancii Nationale a Moldovei de a reduce dolarizarea si de a promova utilizarea monedei nationale în concordantã cu Initiativa BERD", a menþionat Olivier Descamps, Directorul General BERD pentru Turcia, Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala. „Noi vom sprijini autoritatile nu numai prin acordarea împrumuturilor în moneda nationalã, dar suntem gata sã oferim si cooperare tehnicã si consultanta privind politicile, îndeosebi în domeniul juridic si de reglementare, precum si în ceea ce priveste infrastructura pietei de credite si capital."

„Banca Naţională a Moldovei salută Programul BERD de Împrumuturi în Moneda Naţională. Această initiaţivă va acorda sprijin suplimentar eforturilor BNM de diminuare a dolarizării economiei şi va contribui la continuarea consolidării eficienţei politicii monetare a BNM", a declarat Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM.

Iniţiativa pentru Moldova face parte dintr-un program BERD de distribuire a riscurilor asociate tranzacţiilor în monedă naţională pentru ţările în tranziţie timpurie* (Early Transition Countries - ETC). Acest program, alături de alte mecanisme,  este susţinut de BERD şi un şir de ţări donatoare prin intermediul Fondului Special de Partajare a Riscurilor Asociate Monedei Naţionale (ETC Local Currency Risk-Sharing Special Fund). Fondul Special al Acţionarilor BERD (EBRD Shareholder Special Fund), Trezoreria SUA şi Fondul multidonator ETC s-au angajat deja sã sprijine acest program. În prezent se duc discuţii cu noi donatori bilaterali în vederea sprijinirii acestei iniţiative.

Potrivit BERD, de la începutul operaţiunilor sale în Republica Moldova, BERD a investit peste 460 milioane de euro în diverse sectoare ale economiei, mobilizând suplimentar investiþii de peste 320 milioane de euro. În anul 2010 investiþiile totale ale BERD au constituit 97,4 milioane de euro, echivalent cu 2,5 procente din PIB-ul Republicii Moldova.

cuvinte-cheie: BERD

Comentarii (0)

 

Related news

Sus