Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-04-05/urmatoarea-runda-de-consultari-privind-reglementarea-conflictului-transnistrean-va-avea-loc-la-mosco-20592.html
Data: Apr 5, 2011 (16:04)

Următoarea rundă de consultări privind reglementarea conflictului transnistrean va avea loc la Moscova în iunie 2011

În perioada 4-5 aprilie 2011, la Viena, a avut loc a doua rundă de consultări în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean. Agenda reuniunii a cuprins subiecte ce ţin de perspectivele reluării negocierilor oficiale în formatul 5+2, promovarea măsurilor de întărire a încrederii, asigurarea liberei circulaţii şi garanţiile în procesul de reglementare.

Delegaţia moldovenească a reiterat apelul privind relansarea necondiţionată şi neîntîrziată a procesului de negocieri politice în formatul 5+2, subliniind existenţa tuturor premiselor interne şi externe necesare. Majoritatea participanţilor la reuniune au sprijinit această abordare, subiectul dat urmînd să fie discutat la reuniunea următoare şi luată o decizie în acest sens.
Au fost examinate modalităţile de intensificare a activităţii Grupurilor de lucru pentru întărirea încrederii, fapt care, în opinia delegaţiei moldoveneşti, va facilita avansarea dialogului politic privind definirea statutului juridic special al regiunii transnistrene. A fost propusă iniţierea activităţii grupurilor de lucru în domeniul vamal,  în vederea identificării soluţiilor pentru facilitarea operaţiunilor de comerţ extern a companiilor moldoveneşti, inclusiv celor din regiunea transnistreană.

În acelaşi timp, Vicepremierul Eugen Carpov a atras atenţia delegaţiilor asupra unor tendinţe îngrijorătoare din Zona de Securitate, care se manifestă prin consolidarea prezenţei neautorizate a structurilor de forţă transnistrene, blocajul continuu în activitatea Comisiei Unificate de Control, sporirea numărului de incidente şi a cazurilor de arestări a cetăţenilor moldoveni, crearea obstacolelor în calea liberei circulaţii a persoanelor, mărfurilor şi serviciilor ş.a. Delegaţia moldovenească a solicitat reprezentanţilor OSCE efectuarea unei analize independente a situaţiei actuale în Zona de Securitate prin prisma documentelor relevante şi elaborarea unor recomandări şi soluţii.

Delegaţia moldovenească a fost condusă de către Viceprim-ministrul Eugen Carpov.
 
La finele şedinţei, participanţii au convenit ca următoarea reuniune să aibă loc la Moscova în iunie 2011, informează Biroul pentru reintegrare.