Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
05.04.2011

Ministerul Apărării a finalizat ancheta în cazul soldatului rănit mortal în Coşniţa

Ministerul Apărării informează că a finalizat ancheta administrativă de elucidare a circumstanţelor în care s-a produs accidentul tragic soldat cu rănirea mortală a soldatului Cornel Gorodişteanu.

Concluzia anchetei administrative este că serviciul de gardă în Batalionul 3 al Forţelor de Menţinere a Păcii dislocat în Coşniţa, nu este executat în conformitate cu prevederile Regulamentului serviciului de garnizoană şi serviciului de gardă al Forţelor Armate ale Republicii Moldova. Rezultatele anchetei relevă a serie de lacune ce denotă formalitate şi nerespectarea prevederilor regulamentare. Cu alte cuvinte, atît indisciplina, iresponsabilitatea şi inconştienţa soldaţilor, cît şi cea a ofiţerilor, au fost factorii de bază care au cauzat moartea lui Cornel Gorodişteanu.

În acest context, ministrul Apărăii Vitalie Marinuţa a emis un ordin cu privire la încălcarea regulilor  de executare a serviciului de gardă, regulilor de mînuire a armei şi sancţionare a vinovaţilor. Astfel, pentru consolidarea disciplinei militare a personalului din subordine, la indicaţiile ministrului Apărării vor fi operate remanieri de cadre în conducerea Forţelor de Menţinere a Păcii. Totodată, pentru atitudinea neglijentă faţă de executarea obligaţiilor de serviciu a şefului gărzii, locotenentul Octavian Arnaut, a fost eliberat din serviciul militar înainte de expirarea contractului. Rezultatele anchetei demonstrează că Arnaut a încălcat prevederile Regulamentului serviciului de garnizoană şi serviciului de gardă şi a fost sancţionat disciplinar pentru comiterea delictelor ce discreditează titlul de militar.

O altă sancţiune disciplinară a fost aplicată în cazul locotenentului Vadim Condrea. Pentru atitudinea neglijentă faţă de executarea obligaţiilor de serviciu ca şef de gardă, ofiţerul respectiv a primit sancţiunea disciplinară „prevenire despre necorespunderea parţială funcţiei".

Totodată, locotenenţii majori Radion Mîndrescu şi Alexandru Duca, care îndeplinesc funcţiile de comandanţi de companii, au fost sancţionaţi disciplinar cu mustrare aspră. Ofiţerii în cauză au fost sancţionaţi pentru selectarea şi pregătirea sub nivel a personalului predestinat pentru executarea serviciului de gardă şi controlul insuficient privind executarea regulamentară. 

În afară de aceasta, soldatul Dan Leu a fost sancţionat disciplinar cu şapte zile de arest pentru că a favorizat producerea accidentului soldat cu rănirea mortală a soldatului Cornel Gorodişteanu.  Ancheta a scos la iveală faptul că Dan Leu a încălcat cerinţele Directivei şefului Marelui Stat Major cu privire la modalitatea de folosire a telefoniei mobile în unităţile militare ale Armatei Naţionale şi instituţiile Ministerului Apărării.

Reamintim că soldatul Cornel Gorodişteanu a fost rănit mortal la 20 martie în rezultatul unei împuşcături cu arma din dotare produsă de un coleg de serviciu. Accidentul a avut loc în Batalionul 3 infanterie a contingentului Armatei Naţionale din cadrul Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, dislocat în Coşniţa, raionul Dubăsari.

În elucidarea acestui caz s-a stabilit că militarii gărzii noi, soldaţii Ion Jerep şi Dan Leu, au intrat în jurul orelor 17:00 în fumoar, unde au făcut nişte poze cu telefonul mobil. În acest răstimp, soldatul Jerep a cuplat neregulamentar încărcătorul la armă şi folosindu-se de faptul că nu este văzut de şeful gărzii a pozat pentru soldatul Leu. În continuare, îndreptîndu-se spre corpul de gardă, soldat Ion Jerep a ajuns în drept cu soldatul Cornel Gorodişteanu. Gorodişteanu i-a băgat lui Ion Jerep un pix în ţeava pistolului-mitralieră, iar ca răspuns Jerep a îndreptat arma spre el. Uitînd că încărcătorul armei este cuplat, militarul a apăsat pe trăgaci rănindu-l mortal pe colegul său în regiunea capului.

Soldatul Cornel Gorodişteanu avea 19 ani şi era originar din satul Horodişte, raionul Rîşcani.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus