Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.04.2011

Declarația Viceprim-ministrului, Ministrului Economiei Valeriu Lazăr cu privire la noile contracte de livrare a energiei electrice

Declarația Viceprim-ministrului, Ministrului Economiei Valeriu Lazăr cu privire la noile contracte de livrare a energiei electrice

Astăzi, 1 aprilie 2011, intră în vigoare noile contracte  de livrare a energiei eletrice  la prețul de achiziție de 6,1 cenți/Kwt. Sunt conștient de faptul, că această veste nu este, probabil, cea mai frumoasă și cea mai așteptată. Dar, în momentul în care mi-am asumat conducerea Ministerului Economiei, am promis transparență în activitatea acestuia, deaceea îmi asum responsabilitatea de a vă da inclusiv vești mai puțin plăcute. 

Totodată, țin să menționez anumite lucruri foarte importante, referitoare la acest subiect.

•1.      Acest preț, vă asigur cu toată responsabilitatea, este cel mai mic posibil în condițiile conjuncturii actuale. Prețul a fost negociat atât de compania privată RED Union Fenosa, care asigură 70% din necesitățile de energie electrică a Republicii Moldova și are împuterniciri de a duce negocieri desinestătătoare cu furnizorii, cât și de compania de stat Energocom. S-a negociat cu Centrala de la Cuciurgan și cu compania ucraineană Power Trade (unica deținătoare a drepturilor de furnizare spre Moldova), reușind să reducem din prețul oferit inițial (6,3 cenți/kwt) și chiar obținând de la partea ucraineană un preț mai mic decât prețul  agreat de Ucraina pentru export, care depășește 7 cenți/Kwt. Desigur, prețul de 6,1 cenți/Kwt nu este încă cel pentru consumatorul final, urmează ca regulatorul independent, ANRE, să efectuieze calculele necesare și să-l anunțe în cel mai apropiat timp.

  • 2. Există, însă, și unele aspecte pozitive, care permit ca efectele pe termen scurt, mainifestate printr-o relativă scumpire, să creeze premisele pentru o schimbare durabilă, care va aduce consumatorilor beneficii pe termen lung. Astfel, pentru prima dată, am reușit să diversificăm sursele de furnizare a energiei electrice, ceea ce ne garantează o stabilitare a livrărilor. Astfel, la ora actuală, 30% din energia electrică este furnizată de către producătorii locali ( preponderent oferită de CET 1, CET 2 din Chişinău și CET-Nord din Bălţi) , care au o generare proprie, puțin eficientă și costisitoare, bazată pe gaze naturale; 50% sunt furnizate de centrala de la Cuciurgan, care îşi optimizează regimul de producție a energiei electrice, iar restul 20% - de către partea ucraineană.
  • 3. Chiar dacă aceste companii au tarife și capacități diferite, a fost, tot pentru prima oară, stabilit un grafic flexibil și coordonat de livrări, care a permis optimizarea costurilor finale și reducerea lor faţă de cotele inițiale. Acest lucru a demonstrat încă o dată, că prin colaborare eficientă între furnizori, distribuitori şi operatorul de sistem Moldelectrica, se poate eficientiza livrarea energiei electrice și se pot găsi rezerve pentru a micșora costurile asigurându-se concomitent un nivel mai înalt de stabilitate și securitate a sistemului energetic.
  • 4. În consecință, asistăm la începutul unei liberalizări reale a pieței energetice, ceea ce va permite atragerea pe viitor a invstițiilor în sector și îmbunătățirea lui.

Sunt conștient de faptul că noile tarife vor afecta o parte din populația Republicii Moldova, precum și mediul de afaceri. Anume din aceste motive este o sarcină primordială a noastră, a întregului Guvern, să găsim soluțiile de susținere socială a populației vulnerabile, pentru ca aceasta să fie afectată cât mai puțin.

În ceea ce privește consumatorii din sectorul industrial, vreau să reiterez încă o dată apelul nostru de a depune eforturi în vederea eficientizării energetice, ceea ce înseamnă economisire inteligentă și inovație. Ministerul Economiei este gata să susțină, inclusiv prin intermediul partenerilor de dezoltare, toate inițiativele în acest sens. Avem competența și instrumentele necesare, inclusiv financiare. Astfel, pentru prima dată în Bugetul de stat au fost prevăzute 25 mln lei pentru programele de eficientizare energetică, iar BERD ne-a oferit o linie creditară de 20 mln euro în acest sens și este gata să extindă această linie în cazul în care vor exista proiecte viabile. 

Despre evoluțiile ulterioare ale acestui subiect vom continua sa vă informăm într-o manieră transparentă și cinstită, caracteristică Ministerului Economiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus