Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-03-31/norul-radioactiv-din-fukushima-vine-in-r-moldova-20531.html
Data: Mar 31, 2011 (14:55)

Norul radioactiv din Fukushima vine în R.Moldova

Norul încărcat cu particule radioactive, provenite de la staţia nucleară Fukushima din Japonia, va ajunge în următoarele zile în Republica Moldova. Potrivit cercetătorului ştiinţific coordonator la Institutul de Fizică Aplicată al AŞM, Constantin Gudima, norul nu reprezintă un pericol pentru populaţie, deoarece el a parcurs deja peste 20 mii de kilometri la o altitudine de 2500 de metri, adică jumătate din globul pământesc. Astfel, după parcurgerea acestei distanţe, o bună parte din presupusul component nociv al norului, izotopul radioactiv Iod 13, s-a descompus de la sine.

Pe de altă parte, omul de știință ne atenţionează că un alt component radioactiv, Cesiul 137, cu o perioadă de înjumătăţire de 30 ani, ar putea contamina mediul pentru un timp îndelungat, în cazul în care, pe teritoriul Republicii Moldova vor cădea precipitaţii.

Din fericire, conform prognozelor meteorologice, până la finele acestei săptămâni vom avea parte doar de zile însorite şi fără precipitaţii.

Precizăm că Institutul de Fizică Aplicată, dar şi Academia de Ştiinţe, nu dispune de măsurători de radiaţii. Aceste date le are doar Centrul de Monitorizare a Calităţii Aerului Atmosferic şi a Radioactivităţii Mediului din cadrul serviciului Hidrometeo, informează Centrul Media al AŞM.