Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-03-30/republica-moldova-nu-ishi-valorifica-potentzialul-de-comertz-extern-20511.html
Data: Mar 30, 2011 (21:13)

Republica Moldova nu îşi valorifică potenţialul de comerţ extern

Conform unui raport cu privire la comerţul extern în Republica Moldova, elaborat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), 30-45% din economia naţională revine sectorului neformal şi din aceste considerente, accesul acesteia la pieţele externe este limitat.

Raportul  Asistenţă pentru Evaluarea Necesităţilor în Domeniul Comerţului a fost prezentat astăzi în parteneriat cu Ministerul Economiei din Republica Moldova.

Conform acestui raport, dezvoltarea comerţului internaţional este vitală pentru economia Republicii Moldova şi poate contribui la dezvoltarea umană, prin promovarea productivităţii, angajării în câmpul muncii şi creşterii economice. Sectoarele cu un potenţial înalt de dezvoltare a comerţului includ agricultura şi prelucrarea produselor agricole şi tehnologiile informaţionale şi de comunicare.

Economia Republicii Moldova este dependentă de comerţul internaţional, iar veniturile la bugetul de stat depind, în mare măsură, de dezvoltarea comerţului. Astfel, comerţul afectează în mod indirect resursele financiare alocate pentru educaţie, sănătate şi protecţia mediului. 

Recomandările raportului se referă la îmbunătăţirea climatului de afaceri prin intermediul simplificării şi transparenţei sporite a reglementărilor tehnice, procedurilor vamale şi de frontieră, a regimului fiscal şi a altor factori, care influenţează climatul de afaceri şi activităţile investiţionale din ţară.

De asemenea, raportul încurajează Guvernul să susţină investiţiile în infrastructura necesară pentru dezvoltarea exportului, inclusiv drumurile, facilităţile de transport, depozitare şi logistică.

Raportul prezintă, de asemenea, o analiză a impactului asupra dezvoltării umane a potenţialelor schimbări în relaţiile cu partenerii comerciali principali, cum ar fi Uniunea Europeană.  „Dezvoltarea comerţului cu partenerii din Europa de est şi de vest şi creşterea economică nu a contribuit, în mod automat, la îmbunătăţirea nivelului de viaţă şi a oportunităţilor pentru oamenii din Moldova", a declarat Kaarina Immonen, Reprezentant Rezident al PNUD, în cadrul evenimentului de prezentare a raportului. „Mai rămîne multe de făcut pentru a explora relaţiile pozitive între comerţ şi dezvoltarea umană, prin creşterea competitivităţii produselor şi serviciilor moldoveneşti în ţară şi peste hotare, îmbunătăţirea infrastructurii şi ajustarea cadrului normativ", a spus dna Immonen.  De asemenea, ea a subliniat importanţa Raportului în contextul negocierilor actuale cu Uniunea Europeană privind Acordul de Liber Schimb Comprehensiv şi Aprofundat.

Raportul face parte dintr-o iniţiativă regională numită Europa mai largă: Asistenţă în domeniul comerţului pentru Asia Centrală, Caucazul de sud şi ţările de vest ale CSI, implementată de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi susţinută de către Ministerul Afacerilor Externe din Finlanda, care colaborează cu partenerii naţionali, pentru promova participarea şi beneficiile acestora în urma comerţului internaţional.