Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-03-30/inca-2-dosare-pe-faptul-interceptarilor-telefonice-ilegale-victime-alexandru-tanase-mihai-godea-vita-20500.html
Data: Mar 30, 2011 (15:09)

Încă 2 dosare pe faptul interceptărilor telefonice ilegale. Victime: Alexandru Tănase, Mihai Godea, Vitalie şi Viorica Nagacevschi

Procuratura Generală a finalizat încă două cauze penale, declanşate pe faptul excesului de putere şi violării dreptului la secretul convorbirilor telefonice a unor lideri politici din republică. Procurorii au remis astăzi dosarele instanţei de judecată.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, fostul şef al Direcţiei operativ-tehnice a Serviciului de Informaţii şi Securitate este învinuit că în intervalul ianuarie - septembrie 2009, în lipsa unei autorizaţii a judecătorului de instrucţie, a ordonat interceptarea convorbirilor telefonice a fostului deputat în Parlament, actualul Ministru al Justiţiei, Alexandru Tănase. Concomitent, procurorii au acumulat suficiente probe care indică că în perioada aprilie - august 2009, în aceleaşi împrejurări, învinuitul a ordonat interceptarea convorbirilor telefonice şi a deputatului Mihai Godea.

 
În primul dosar, expediat în instanţă încă pe 22 octombrie 2010, procurorii îl învinuiesc că ar fi ordonat interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice a patru actuali şi a unui fost ofiţer din cadrul SIS-ului (perioada 3 noiembrie 2008 - 24 septembrie 2009).

În cel de-al doilea dosar, procurorii îl acuză că în mai - august 2009, în lipsa unei autorizaţii a judecătorului de instrucţie a ordonat interceptarea convorbirilor telefonice a unui coleg de-al său - ofiţer în grad de colonel din cadrul SIS-ului. Totodată, ultimul s-a aflat şi sub supraveghere vizuală (filaj). Notăm că, în perioada indicată, victima activa în calitate de consilier la Ambasada Republicii Moldova din România. Această cauză penală a fost deferită justiţiei la 2 februarie 2011.
Amintim că la demersul Procuraturii Generale, locotenent-colonelul a fost suspendat provizoriu din funcţie (ordinul Directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate din 13 iulie 2010).

Aceleaşi sunt acuzaţiile şi în celălalt dosar dispus astăzi justiţiei de Procuratura Generală, în care figurează un inspector superior pentru cazuri excepţionale din cadrul MAI. În cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au constatat că, poliţistul a introdus date false într-un material operativ, în baza căruia, a obţinut încheiere de la judecătorul de instrucţie pentru interceptarea, în perioada februarie - august 2009, a convorbirilor telefonice ale cetăţenilor Nagacevschi Vitalie şi Nagacevschi Viorica.

Amintim că, la finele anului 2010, Procuratura Generală a mai remis spre examinare instanţei de judecată şi cauza penală declanşată în privinţa unor angajaţi ai serviciilor operative din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sub acuzaţia de violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice, depăşirea atribuţiilor de serviciu, abuz de serviciu şi fals în acte publice.
Din materialul probator, administrat de procurori rezultă că, un alt inspector al MAI a introdus date vădit false într-un act de serviciu operativ. Potrivit documentului, liderii unei grupări criminale foloseau în schemele lor mai multe telefoane mobile. Astfel, poliţistul este învinuit că ar fi inventat că în aceste grupări erau implicaţi şi alţi cetăţeni, printre care şi unii politicieni, găsind, în aşa fel pretext pentru a le intercepta convorbirile telefonice.

Prin urmare, inspectorul a întocmit o ordonanţă ilegală, în baza cărei, a obţinut mandat de la judecătorul de instrucţie, prin care, în perioada 6 iulie - 5 septembrie 2009, a fost dispusă interceptarea convorbirilor telefonice.
Potrivit procurorilor, în urma acestor acţiuni, ilegal au fost interceptate şi înregistrate convorbirile telefonice ale deputaţilor în Parlament: Untilă Veaceslav, Urechean Serafim, şi altor persoane, în total - 9 la număr, care nu aveau tangenţă cu cauza instrumentată.

În total, potrivit Serviciul de presă al Procuraturii Generale,  în judecată au fost deja expediate pentru examinare 5 dosare de acest gen. Actualmente, în gestiunea Procuraturii Generale se află şi alte cauze penale declanşate pe faptul interceptării ilegale a convorbirilor telefonice a unor lideri politici. Respectivele cauze penale sunt la faza de finalizare a urmăririi penale şi în scurt timp vor fi deferite justiţiei.