Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-03-28/decrete-prezidentiale-20470.html
Data: Mar 28, 2011 (16:55)

Decrete prezidentiale

Președintele interimar al Republicii Moldova Marian Lupu a semnat decretul privind promulgarea Legii din 3 martie 2011 pentru aderarea Republicii Moldova la Convenția Organizației Națiunilor Unite cu privire la privilegiile și imunitățile agențiilor specializate.

Convenția ONU privind privilegiile și imunitățile agențiilor specializate a fost adoptată în cadrul Adunării Generale ONU la 21 Acordul de parteneriat și cooperare de instituire a unui parteneriat între Republica Moldova, pe de o parte, și Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de altă parte, referitor la un Acord-cadru între Republica Moldova și Uniunea noiembrie 1947 la New York. Scopul acestui tratat este de a facilita activitatea agențiilor specializate ale ONU și a funcționarilor acestora.

Convenția reglementează, pe de o parte, statutul juridic al agențiilor specializate - capacitatea de a încheia contracte, de a poseda bunuri mobile și imobile etc., iar, pe de altă parte, consacră o serie de privilegii și imunități în favoarea lor - scutiri de impozite și taxe, facilități vamale, imunitate de jurisdicție ș.a.

Prin alt decret prezidențial Președintele Marian Lupu a promulgat Legea din 3 martie 2011 pentru ratificarea Protocolului la Europeană privind principiile generale de participare a Republicii Moldova la programele Uniunii.

Protocolul va da posibilitate instituțiilor naționale din Republica Moldova să participe la inițiativele Uniunii Europene, fapt ce va contribui la implementarea reformelor în conformitate cu principiile și valorile europene în multiple domenii - economie, transport, justiție, știință, cultură, mediu, sănătate, combaterea corupției etc., va consolida cadrul instituțional, va dezvolta cooperarea între parteneri din diverse țări, va facilita schimbul de experiență și acumularea de noi practici, informează Secția Relații cu mass-media a Parlamentului R. Moldova.