Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
28.03.2011

Armata Naţionala face apel către autorităţile locale şi populaţia R. Moldova privind modul de comportare în cazul descoperirii unor elemente de muniţie

În legătură cu explozia unui obuz neidentificat în satul Viprova din raionul Orhei, soldată cu decesul a doi copii, Serviciul geniu al Armatei Naţionale face apel către autorităţile locale şi populaţia R. Moldova  privind modul de comportare în cazul descoperirii unor elemente de muniţie.

Reieşind din faptul că majoritatea obiectelor explozive sînt depistate de localnici în timpul lucrărilor agricole, Serviciul geniu al Armatei Naţionale informează că este interzisă atingerea muniţiilor cu mîna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente, joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie, ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe.

Totodată, populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis accesul persoanelor şi în special al copiilor, executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice, executarea unor lucrări funciare, circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor. În asemenea situaţii se vor anunţa imediat autorităţile locale care vor solicita deplasarea grupelor de deminare în zonele respective.

Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim. Prin urmare, orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personalul specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate.

Reamintim că sîmbătă, 26 martie, doi copii în vârstă de 14 şi 16 ani au decedat din cauza detonării unui obuz obuz vechi, rămas de pe timpul celui de-al doilea război mondial. de pe vremea războiului. Explozia s-a produs în satul Vîprova, raionul Orhei în timp ce copiii își ajutau părinții la curățat vița-de-vie, iar unul din ei a lovit obiectul de un stîlp de beton.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus