Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-03-24/vlad-filat-a-avut-astazi-la-bruxelles-o-intrevedere-cu-comisarul-pentru-extindere-shi-politica-europ-20435.html
Data: Mar 24, 2011 (16:29)

Vlad Filat a avut astăzi, la Bruxelles, o întrevedere cu Comisarul pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi, la Bruxelles, o întrevedere cu Stefan Fule, Comisar pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate. Interlocutorii au discutat şi despre situaţia politică din Moldova. Stefan Fule s-a arătat încrezut că Moldova va reuşi să depăşească situaţia politică existentă la momentul de faţă.

Comisarul s-a referit şi la procesul de reformare a organelor de drept, precizînd că Comisia Europeană va susţine acţiunile întreprinse în acest sens, inclusiv prin acordarea de sprijin financiar. Stefan Fule a spus că CE va acorda pentru susinerea reformelor în domeniul justiţiei şi afacerilor interne 50 milioane euro, 10 milioane de euro urmînd să fie alocaţi pînă la finele anului curent.

Interlocutorii au menţionat importanţa evenimentului din 5 mai, cînd va avea loc şedinţa Consiliului de cooperare RM-UE şi se va face o evaluare a realizărilor, dar şi se vor trasa noi priorităţi a agendei UE-Moldova. Premierul a menţionat că Guvernul RM a aprobat Programul Naţional de implementare a Planului de acţiuni privind liberalizarea vizelor, precizînd că la 5 mai Comisiei Europene îi va fi prezentat raportul de implementare a primei faze a Planului.

În cadrul discuţiei, s-au abordat şi aspecte ce ţin de alegerile locale din Moldova, care vor avea loc în luna iunie a anului curent. Premierul a spus că vor fi depuse toate eforturile pentru ca scrutinul să se desfăşoare liber şi corect, în corespundere cu standardele europene.

 

În această vizită, Vlad Filat este însoţit de Vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi de Natalia Gherman, vice-ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Premierul i-a mulţumit Comisarului european pentru atitudinea pe care o are faţă de ţara noastră. Vlad Filat a precizat că Republica Moldova se află în vizorul comunităţii internaţionale dovadă fiind vizitele la Chişinău din acest an a Baronesei Catherine Ashton şi a Vicepreşedintelui SUA, Joseph biden.

„Vizita Doamnei Ashton reprezintă o mărturie a intensităţii dialogului nostru politic, iar cea a Vicepreşedintelui Biden a scos în evidenţă angajamentul SUA de a sprijini eforturile RM pe calea integrării europene", a menţionat Vlad Filat.

Prim-ministrul a spus că Moldova depune toate eforturile pentru ca Dialogul UE-Moldova în domeniul vizelor să fie unul de calitate.

În legătură cu lansarea procesului de revizuire strategică a Politicii Europene de Vecinătate, Vlad Filat a spus că eficienţa acestei politici ar creşte dacă UE ar pune la baza relaţiei sale cu partenerii estici principiul „meritocraţei".

Referitor la problematica transnistreană, Premierul şi-a exprimat certitudinea că există premise pentru relansarea negocierilor oficiale în formatul „5+2".

Stefan Fule a felicitat Moldova pentru reformele ambiţioase şi agenda europeană intensă. Comisarul a spus că reformele implementate de ţara noastră trebuie să fie durabile şi sustenabile, informează Serviciul de presă al Executivului.