Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.03.2011

Parlamentul European a votat pentru extinderea Preferinţelor Comerciale Autonome pînă în 2015 şi pentru mărirea cotelor pentru unele produse moldoveneşti exportate în UE

Parlamentul European a votat pentru extinderea Preferinţelor Comerciale Autonome pînă în 2015 şi pentru mărirea cotelor pentru unele produse moldoveneşti exportate în UE

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi, la Bruxelles, o întrevedere cu Karel de Gucht, Comisar European pentru Comerţ. Oficialii au discutat despre evoluţiile înregistrate de Republica Moldova în ceea ce ţine de recomandările-cheie planificate pentru primul trimestru, precum şi o parte a Recomandărilor adiţionale din Planul de Acţiuni privind realizarea Recomandărilor Comisiei Europene pentru instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE (DCFTA).

Premierul a mulţumit Comisarului pentru contribuţie la decizia UE privind extinderea cu trei ani în cazul RM a perioadei de beneficiere de Preferinţele Comerciale Autonome/ATP (din decembrie 2012 pînă în 2015) şi privind mărirea cotelor pentru unele produse moldoveneşti exportate în UE (vinuri, grîu, porumb, orz).

Comisarul european a spus că chiar astăzi Parlamentul European a votat pentru extinderea Preferinţelor Comerciale Autonome/ATP pînă în 2015 şi pentru mărirea cotelor pentru unele produse moldoveneşti exportate în UE.

Vlad Filat a spus că această decizie este una aşteaptă şi foarte importantă pentru Moldova, în special pentru producătorii din ţara noastră.

Premierul Vlad Filat a menţionat că ţara noastră a transmis primul raport de progres Comisiei Europene la 14 martie curent.

„Sperăm într-o evaluare pozitivă a Comisiei Europene, fapt ce ar oferi undă verde procesului de lansare a negocierilor. În acelaşi timp, sîntem în aşteptarea adoptării de către statele membre ale UE a mandatului Comisiei Europene necesar pentru demararea  acestor negocieri. Sperăm că în cadrul reuniunii Consiliului de Cooperare din 5 mai vom putea discuta despre un calendar concret privind iniţierea negocierilor", a spus Vlad Filat. 

Premierul a vorbit despre proiectele investiţionale lansate în ţara noastră şi şi-a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat ţării noastre de către Banca Europeană pentru Investiţii prin aprobarea creditului de 75 mil. euro pentru finanţarea programului de restructurare a sectorului vinicol din RM.

„Sîntem convinşi că acest program va oferi un sprijin esenţial companiilor vinicole din Moldova si acestea vor deveni mai competitive pe piaţa UE", a spus Prim-ministrul.  

Karel de Gucht a spus că apreciază ritmul în care ţara noastră îndeplineşte recomandările Uniunii Europene, menţionînd că suportul necesar va fi acordat în continuare. 

Vlad Filat l-a invitat pe Karel de Gucht să efectueze o vizită în Moldova, informează  Serviciul de presă al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus