Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.03.2011

În Franţa va fi organizat un forum economic care să promoveze produsele moldoveneşti

În Franţa va fi organizat un forum economic care să promoveze produsele moldoveneşti

Potrivit Ministerului Economiei, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a avut o întrevedere cu consilierii economici în cadrul Ambasadelor Franţei în Federaţia Rusă, Ucraina şi CSI. Oficialii francezi s-au arătat interesaţi de situaţia economică a Republicii Moldova, oportunităţile investiţionale şi în special de procesul de privatizare, relansat de Ministerul Economiei.

Potrivit lui Valeriu Lazăr, principalele domenii în care sunt aşteptate investiţii sunt agricultura şi industria de prelucrare, aceasta având un avantaj al creşterii preţurilor internaţionale la produse alimentare, şi energetica, tehnologiile informaţionale, automotive şi alte industrii cu valoare adăugată înaltă.

Părţile au discutat şi posibilitatea organizării în Franţa a unui forum economic care să promoveze produsele moldoveneşti şi să prezinte proiecte investiţionale concrete, prioritare pentru Republica Moldova şi care ar putea prezenta interes pentru companii franceze.

Conform informaţiei oficiale, prezentate de Biroul Naţional de Statistică, în Republica Moldova funcţionează 81 întreprinderi cu capital francez. Soldul investiţiilor franceze, alocate conform situaţiei din 1 octombrie 2010, constituie 664 mil. lei, ceea ce reprezintă 3,5 % din suma totală a investiţiilor străine în RM.

Exportul de mărfuri realizat în anul 2010, a înregistrat suma de 23,3 mil. USD, majorîndu-se cu 5 % faţă de anul precedent. Franţa se situează pe locul 12 în topul ţărilor în care Republica Moldova efectuează exporturi, deţinînd o pondere de 1,47 % în volumul total al exportului RM.

Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Franţa a însumat 68,3 mil. USD, înregistrînd o creştere cu 11,4 %. Franţa se situează pe locul 11 în topul ţărilor din care Republica Moldova efectuează importuri, deţinînd o pondere de 1,77 % în volumul total al importului RM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus